Film, színház, muzsika

Kassa |

<p>A kassai Thália Színházban a napokban zajlik a Nemzetek és Nemzetiségek Fesztiválja. Bár ez a megnevezés ma már nem jelenik meg a rendezvény plakátján, idén még megőrzött néhány jellegzetességet a korábbi elképzelésekből.</p>

A fesztivál új elemei azonban jelzik, hogy fokozatosan újjá alakul.

„Már nem teljesen a Thália Fesztivál, de még nem teljesen a mi fesztiválunk” – jellemezte ezt az állapotot Czajlik József színiigazgató.

A közel tíznapos program a ma már világszerte ismert Színházak éjszakájával ér véget november 19-én, amikor élő tévés kapcsolás által a programban részt vevő szlovákiai színházak egy nagy közösséggé válnak.

A VIII. Thália Színházi Fesztivál szervezői a korábbi évek elképzeléseiből megtartották a hazai nemzetiségi előadásokat, emellett magyarországi és lengyel színészeket, rendezőket hívtak Kassára. A ruszinokat képviselő eperjesi Alexander Duchnovič Színház előadásában Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin: A két generálisról című darabját holnap, a Romathan színház Milan Godla: Fekete karaván című roma nyelvű előadását november 16-án tekintheti meg a közönség a Thália Színházban. Két szlovák nyelvű előadás is helyet kapott a programban. Janusz Glowacki Antigoné New Yorkban című darabját Henryk Rozen lengyel rendező állította színpadra az Állami Színház színészeinek közreműködésével, a Márai Stúdióban látható november 14-én. A nyitrai Andrej Bagar Színház a Volt egyszer egy osztály című egyetemi vizsgaelőadással érkezik, amelyet Ján Luterán rendezett.

Az előadások után találkozásra nyílik lehetőség a szereplőivel, alkotókkal, a beszélgetéseket követően pedig a Fesztiválklubban folytatódik az este élő zenével.

11-én délután és 16-án délelőtt a budapesti Káva Kulturális Műhely művészetpedagógiai foglalkozást tart diákoknak, 17-én este a szervezők a Thália Színház alapítóinak is kedveskedni szeretnénak, zenés beszélgetés keretében lehetőség nyílik számukra nosztalgiázásra, anekdotázásra, amely által a közönség betekinthet egy színes világ kulisszái mögé.

A fesztivál keretében két olyan filmet is vetítenek, amelyben a színház két színésze aratott nagy sikert. Nádasdi Péter, aki az idei évadtól újra a társulat tagja, Vladimir Balko Barackliget című filmje által vált országosan ismertté. Prikler Mátyás Köszönöm, jól című filmjében pedig Várady Béla alakítása a cannes-i filmfesztivál közönségéhez is eljutott.

A zárónapon, november 19-én kerül sor a budapesti Bárka Színház előadásaira 15 és 19 órától. A nagy sikerű Mrozek-darabot, a Mulatságot élvezheti a közönség. A délutáni előadás után az alkotókkal lesz beszélgetés, valamint a budapesti P´Andiciel társaság különleges divatshow-ját láthatják az érdeklődők. Az esti előadás után pedig forralt boros, lampionos felvonulással folytatódik a mulatság, amelybe az Állami Színház és a Kassai Bábszínház is bekapcsolódik. A fesztivál és a Színházak éjszakája táncházzal, autentikus élő népzenével zárul. A talpalávalót a híres erdélyi Palatkai Banda húzza.

Fecsó Yvett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?