Fertőző betegség

„Barátnőm gyermeke a múlt nyáron egy táborozás után kórházba került. Magas láza, torokgyulladása és májgyulladása volt. Mononukleózis nevű betegséget állapítottak meg nála. Mivel idén az én 13 éves fiam készül ugyanoda, szeretném tudni, mi ez a betegség, és hogy mások is elkaphatják-e?

A mononucleosis fertőző betegség, melyet az ún. Epstein–Barr vírus okoz, noha lehetséges, hogy más tényezők is közrejátszanak kialakulásában. Időnként kisebb járványok formájában, de szórványosan is jelentkezik, főleg gyermekek és fiatal felnőttek között. Ez a betegség a nyállal terjed, tehát egy csóktól már elkapható. Vannak ún. betegséghordozók is, akik maguk ugyan nem betegek, de hordozzák és továbbadhatják a vírust, megfertőzve másokat. A tünetek 1-2 hetes lappangási idő után lázzal, rossz közérzettel, torokfájással kezdődnek. Jellemző már a betegség kezdetén a nyaki nyirokmirigyek enyhén fájdalmas duzzanata. Néha a nyirokmirigyek testszerte (lágyékban, hónaljtájékon) duzzadtak, a lép, esetleg a máj is megnagyobbodott. A lép duzzanata hosszú hetekig megmaradhat. A láz magas lehet, többnyire csak néhány napig, de néha 2 hétig is eltart. Ez a betegség kiszámíthatatlan. Torokfájás, mirigyduzzanat nélkül is előfordulhat. Sokaknak az ágyat sem kell nyomniuk, mivel betegségük olyan enyhe. Kivételes esetben viszont ritkább tünetek is előfordulhatnak, mint például vérzékenység, sárgaság, idegrendszeri tünetek. A tünetek kombinációjából felmerülő mononucleosis gyanúját végül laboratóriumi tesztek igazolják. Néha több mint egy hét is eltelik a láz után, míg a teszt pozitív lesz. Fontos az ágynyugalom. A mononucleosis kezelése csupán tüneti. Antibiotikumos kezelésre baktérium okozta komplikáció esetén kerül sor. Súlyosabb esetek kórházi kezelésre szorulnak. A beteg 3-4 hét alatt spontán gyógyul, de – főleg felnőttkorban – fáradékonyság, májpanaszok még négy hónapig fennállhatnak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?