Fergeteges sikerrel indult a Berlinale

Berlin. Egyre több a favorit film és a világhírű sztár a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztiválon. Az Edit Piaf tragikus életéről szóló, az 57. Berlinale megnyitóján bemutatott La Vie en Rose című, Olivier Dahan rendezte film fergeteges sikerével a hétvégén műsorra került újabb filmek versenyeznek.

Berlin. Egyre több a favorit film és a világhírű sztár a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztiválon. Az Edit Piaf tragikus életéről szóló, az 57. Berlinale megnyitóján bemutatott La Vie en Rose című, Olivier Dahan rendezte film fergeteges sikerével a hétvégén műsorra került újabb filmek versenyeznek.

Kezdődött minden a The Good German című amerikai filmmel, a főszerepben a 37 éves ausztrál Cate Blanchett-tel, valamint az ugyancsak Oscar-díjas George Clooneeyval, továbbá a „pókemberrel”, Tobey Maguire-rel. A film a második világháború végén játszódik, s egy német nő, valamint két amerikai tiszt kapcsolatát mutatja be, egyes kritikusok szerint meglehetősen érzelgősen. Csak néhány ilyen bíráló akadt, szerintük azonban „kár, hogy a film van itt, és nem Clooney” – ő ugyanis az utolsó pillanatban lemondta berlini részvételét.

Cate Blanchett azonban sütkérezik a népszerűségben, s – igaz, szerényen – máris elutasította azt, hogy a filmet felölelő időszak és a szerep miatt Marlene Dietrichhel hasonlítsák össze. „Marlene valóban rendkívüli és egyedülálló színésznő volt” – jelentette ki Steven Soderbergh filmjének főszereplője, hozzátéve, hogy soha nem merné magát a dívával egy napon emlegetni. Páratlanul izgalmas a világhírű színészből mind híresebb rendezővé „vedlett” Robert De Niro The Good Shepherd című krimije, a főszerepben Angelina Jolieval és a rendkívül tehetséges Matt Damonnal. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA kezdeti éveit bemutató film hatalmas érdeklődést váltott ki, s a 63 éves Robert De Niro – aligha véletlenül – máris az érdeklődés középpontjába került. Népszerűségét csak növelte, hogy elismerte: csaknem kilenc éven át dolgozott a filmen. Azt azonban hozzáfűzte: a CIA története annyira izgalomba hozta, hogy további két folytatásra készül.

De rendkívüli sikert aratott az ezúttal bemutatott első német nyelvű film is. Stefan Ruzowitzky osztrák rendező versenyfilmje, a Die Fälscher egy hiteles, valóban megtörtént drámát dolgoz fel egy ma is életben lévő, 89 éves holokauszt-túlélő, Adolf Burger elbeszélése alapján. A film a sachsenhauseni koncentrációs táborban játszódik, s azt dolgozza fel, hogy a zsidó foglyok miként gyártottak hamis font-, illetve dollárbankjegyeket, hogy a németek ezáltal is gyengítsék a szövetségesek gazdaságát. A közönség a film kezdetekor néma felállással mondott köszönetet Adolf Burgernek, aki idős kora miatt nem tudott részt venni az elbeszéléséhez fűződő filmbemutatón.

A Berlinalén megkezdődött a dokumentumfilmek szemléje is, mindjárt elsőként a világhírű nácivadászra, a 2005 szeptemberében elhunyt Simon Wiesenthalra emlékező alkotással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?