Férfias szőrzet

A „Lelki gyötrelem” jeligéjű levél írójának szólnak a következő sorok, aki kérte, hogy leveléből ne idézzek.

A hirzutismus túlzott szőr- és hajnövekedést, pontosabban a nőkön férfias típusú szőrzet kialakulását jelenti. A végső szőrzet kialakulásáért az ún. androgén hím nemi hormonok felelősek. Ezek a hormonok a pubertás kezdetétől bizonyos mennyiségben a női petefészekben és mellékvesékben is termelődnek. Férfiaknál a mellékvesén kívül a herék a fő androgén termelők, és a magasabb hím nemi hormonszint hatására alakul ki a férfias típusú szőrzet, mint a bajusz, a szakáll, valamint a mell, a hát, a has és a comb tájékának szőrösödése is. Nőknél az ún. endokrin hirzutismus abban az esetben alakul ki, ha kórosan megnövekszik a szervezet androgénszintje. Ennek okai a petefészek, a mellékvesék és a központi idegrendszer (agyalapi mirigy, tobozmirigy) daganatos és más megbetegedései is lehetnek. Túlzott szőrzet kialakulását okozhatják gyógyszerek is, például anabolikumok, androgén tartalmú készítmények, némely fogamzásgátló, kortikoszteroidok. Ebben az esetben a gyógyszerek kihagyását követően a tünetek visszahúzódnak. A hirzutismus leggyakoribb formája az ismeretlen eredetű (idiopatikus) hirzutismus. Ebben az esetben a belső kiválasztású mirigyek funkciója normális, nincsen kóros elváltozás a hormonszintben sem. Feltehetően a szőrtüszők túlérzékenységéről van szó az androgén hormonokkal szemben. A hirzutismus okának kiderítésében elsődleges szerepe az endokrinológiai kivizsgálásnak, a hím nemi hormonszint kiviszgálásának van. Kóros elváltozás (daganat) esetén gyakran csak a műtéti beavatkozás hatásos. Az idiopatikus hirzutismus esetében tanácsos bőrorvoshoz, gyógykozmetikushoz fordulni. A beavatkozásokat mindenképpen szakemberre (kozmetikusra) kell bízni.

Dr. Tóth Erzsébet, gyermekorvos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?