Kultúra

Fénymásolatok?

Jász Attila 2012-ben megjelent Csendes Toll élete című könyvével alkotta meg az alteregóját.
Juhász Tibor

2019. december 14. 11:20

gg

Az indián törzsfőnök azóta egyre meghatározóbb a számára, a kötetek paratextusainak tanúsága szerint hol ihletadóként, hol szerzőtársként gyakorol hatást a Jász-életmű alakulására. A tatabányai Új Forrás főszerkesztőjeként is ismert költő az évek során arra törekedett, hogy elmossa a közte és az alteregója közti határokat. Például úgy, hogy a saját neve mellett a lap impresszumában szerepelteti Csendes Tollét is, idén publikált verseskötetének egyik fülszövegében pedig többek között törzsfőnökként, illetve olyan fénymunkásként aposztrofálódik, aki ipari rezervátumokban végzi nehezen meghatározható tevékenységét. Arra is vannak jelek, hogy az alteregóból mára annak az alkotói szerepmodellnek a képviselője lett, amit Jász követni igyekszik. Nyilatkozataiból tudható, hogy Csendes Tollhoz hasonlóan elvonultan él, illetve többször is reflektál arra, hogy a természetközeliség mennyire kedvez a meditatív, alkotásközpontú életforma fenntarthatóságának.

Így közelítve hozzájuk a Belső angyal versei a természeti jelenségek érzékletes leírásai, valamint a bölcselkedések miatt is egy olyan figura naplószerű lejegyzéseinek, lírai okfejtéseinek tűnnek, akinek körülményei egyívásúak az imént vázoltakkal. De az új könyv nemcsak ezért illeszkedik zökkenőmentesen az életműhöz. Az angyal és a fény motívuma a korábbiakban is fontos volt a költő számára, ahogyan a képző-, film- és zeneművészeti utaláshálózat is, ami a Belső angyal költeményeiből szintén kitapintható. Az ember, a természet, valamint a transzcendens viszonyrendszerének tematizálása sem idegen az eddigi Jász-kötetektől, és így van ez a műfaji heterogeneitással is. A strófákra tagolt, rímelő verseket ezúttal is prózaversek vagy prózaversekből álló miniciklusok váltják, és jelen esetben az utóbbiak tekinthetők dominánsnak. Adódik tehát a kérdés, hogy a Belső angyal vajon tovább gondolja-e az előző köteteket, vagy automatizálódott eljárásmódok terméke csupán.

A versek többszöri elolvasás után sem könnyű válaszolni erre. Azért sem, mert ezt az életművet nem a nagy fordulatok, hanem a finom elmozdulások jellemzik. Az viszont bizonyos, hogy ha az új kötettel nem sikerül legalább egy kicsit is ellépni az eddigiektől, egy ilyen terjedelmes pályaképpel és kipróbált eszköztárral bíró költő esetében valószínűsíthető, hogy az önismétlés lesz a fogadtatásban megfogalmazott legmarkánsabb megfigyelés. Ami egyébként kritikai észrevételként bizonyosan helytálló ezekre a versekre, hiszen a képi világuk meglehetősen egysíkú, a természeti megfigyelések indíttatására tett, hasonlóságuk és sorjázásuk miatt egymást már árnyalni nem képes bölcseleti reflexiók pedig igen fárasztók. Mindez sokat ront az összhatáson, ahogyan az esetlen nyelvi kísérletezés is: Jász talán játékosságot szeretett volna vinni a kötetbe a „bölcs ülök itt”, a „visegrádi vár vár” vagy a „fáj-dalommal gyógyítom magam”-féle kifejezésekkel, de ezek inkább redundánsnak hatnak, nem humorosnak.

Az azonban tagadhatatlan, hogy a sikerületlen megoldások és az önismétlések dacára megkapó az atmoszféra. A könyv legnagyobb érdeme talán éppen ez. Hogy a versek rezignált hangoltsága annak ellenére is hosszan elkíséri az olvasót, hogy a Belső angyalban kevés emlékezetes szöveg kapott helyet.

Jász Attila, Belső angyal, Kortárs Könyvkiadó, 2019.

7/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.