Kultúra

Felújítják az Ifjú Szivek székházát

Pozsony | Soron kívüli költségvetési intézkedéseknek köszönhetően 1,4 millió eurót utalt át a pénzügyminisztérium a kulturális tárcának az Ifjú Szivek Táncszínház pozsonyi székházának felújítására.
Czímer Gábor

2019. április 25. 19:38

Hégli Dusan, a színház művészeti vezetője elmondta, az 1880-ban épített egykori Royal Szálloda épületébe 1955-ben költözött be a társulat, azóta jelentősebb felújítás nem történt. Először az épület tetőszerkezetének rekonstrukcióját tervezték, de az újabb tervek szerint a belteret is szeretnék az eredetihez minél inkább hasonló módon helyreállítani. „Zajlik a projektdokumentáció előkészítése” – tette hozzá a művészeti vezető.

A tervek szerint a felújítás ősszel kezdődhet, a próbák egy része továbbra is az épületben zajlik, de átmenetileg iroda- és raktárhelyiségeket bérel a társulat. „Legalább hét, legfeljebb pedig 10 hónapig tart a felújítás” – mondta el Hégli.

A munkák nagymértékben érintik a következő évadot, a székházban nem lesznek előadások. A társulat több olyan kulturális térrel is felvette a kapcsolatot, amely átmenetileg helyet tud adni számukra. „Az egyik ilyen a pozsonyi Kaszárnyák, ahol a Szlovák Dizájn Központ működik” – mondta Hégli, és hozzátette, a felújítás idején Dél-Szlovákia különböző városaiban lép fel az együttes.

„A bemutatókat a Komáromi Jókai Színházban vagy a pozsonyi 
Hviezdoslav Színházban tarjuk meg, ahogy arra már korábban is volt példa” – magyarázta a művészeti vezető.

Az Ifjú Sziveket 1955-ben alapították, 2000 óta hivatásos táncszínházként működik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?