Feltárni a felvidéki magyar társadalom helyzetét

LEÍRÁS
A szlovákiai magyarságnak előremutató, gazdasági és szellemi gyarapodásának irányvonalát világosan meghatározó gondolatokra, elképzelésekre van szüksége. Ennek a jövőképnek a megvalósításában rejlik a szülőföldön való sikeres boldogulás kulcsa, egy minél nyitottabb és szabadabb társadalom keretében.

LEÍRÁS

A szlovákiai magyarságnak előremutató, gazdasági és szellemi gyarapodásának irányvonalát világosan meghatározó gondolatokra, elképzelésekre van szüksége. Ennek a jövőképnek a megvalósításában rejlik a szülőföldön való sikeres boldogulás kulcsa, egy minél nyitottabb és szabadabb társadalom keretében.

A pályázat célja, hogy feltárjuk és megismerjük a felvidéki magyar társadalom aktuális helyzetét, fő problémáit. A kiírással szeretnénk megteremteni a lehetőséget ahhoz, hogy a pályázól írásaikkal és gondolataikkal segítsék a magyarlakta régiók fejlődése és jövője szempontjából döntő fontosságú közép- és hosszú távú stratégiák megalkotását, elemzését; ötletek felvetésével, kész, talpraesett és effektív megoldási javaslatokkal esetleg megvalósítható cselekvési irányvonalat is kínálva a létező problémák megoldására.

A pályázat célja megszólítani a fiatal magyar értelmiségi réteget, hogy nemcsak baráti társaságban elhangzott gondolataikkal, hanem leírt véleményükkel, ötleteikkel és tetteikkel is hasznára legyenek a szlovákiai magyarságnak.

A Vox Juventae polgári társulás adott témákra fókuszálva, a pályázók segítségével szeretné feltárni és megismerni a honi magyar társadalom aktuális helyzetét és főbb problémáit, s együtt meghatározni a megvalósításra érdemes ötleteket és elképzeléseket, melyekkel a felvetett problémák orvosolhatóak lennének.

Kiknek szól?

Szlovákiai egyetemeken tanuló magyar, valamint szlovák állampolgárságú, magyarországi vagy csehországi egyetemeken tanuló felvidéki diákok, doktoranduszokés 35. életévüket még be nem töltött értelmiségiek részére.

A pályázat témakörei

1. A szlovákiai magyar régiók gazdasági, infrastrukturális problémái és fejlesztésük lehetséges módjai

Szlovákia déli, magyarlakta vidéke átlag alatti gazdasági mutatókkal rendelkezik. A régió infrastruktúrája (közutai, hiányzó gyorsforgalmi- és autópálya-hálózata, valamint minimálisan modernizált és kihasznált vasúthálózata) szintén lemaradást mutat az ország többi részével szemben. Állami pénzek mellett legalább ugyanolyan fontosak a régiók gazdasági fellendüléséhez a sikeres magánvállalkozások és beruházásaik, a világos játékszabályok, a megfelelően képzett munkaerő, alacsony adók. Milyen stratégiával zárkóztatható fel a hosszú ideje alultáplált és lemaradozó régió? Ipari parkok kellenek vagy vidéki turizmus? Hazai költségvetési források és/vagy európai pénzügyi alapok segítenek?

2. Szociális és foglalkoztatáspolitika – megoldásra váró kérdések és lehetséges válaszok

A déli régiók munkanélküliségi mutatói majdnem minden járásban az országos szint felett vannak. A magyar zöldség még megterem, ám jólétet már nem eredményez. Megélhetést sem. Milyen irányba mozduljon el a régió foglalkoztatáspolitikája? Egyre több fiatal keresi a boldogulást más országokban, fokozódik az elvándorlás. Kell és/vagy lehet ez ellen küzdeni? A külföldön megszerzett értékes tapasztalatok és tudás s az átélt élmények otthon is kamatoztathatóak lennének mindenki javára. Hogyan „hozhatóak haza” a gazdasági diaszpórába szakadt szlovákiai magyarok?

3. A szlovákiai magyar oktatáspolitika és iskolarendszer aktuális állapota és kihívásai

Magyar iskola van. Még. Már egyetem is. Még. Gyerekből viszont egyre kevesebb születik és több helyről hallani az oktatás nem európai szintű minőségéről is. Minőségi magyar iskolát! De hogyan, ki(k)nek, és milyent? Elméleti vagy gyakorlati tantárgyak? Mi legyen a vegyes tanítási nyelvű iskolákkal? Miért van kevés magyar egyetemista s behozható-e ez a lemaradás? Hogyan érhetné el egyetemünk legalább az európai átlagot?

4. A szlovák–magyar együttélést és jószomszédi kapcsolatokat erősítő, elképzelések, megoldási javaslatok

Magyar és szlovák időnként egymásnak ugrik. Nemzetileg túlfűtött kormányok uralkodása esetén még inkább. Mi ennek az oka? Mivel s hogyan csökkenthető a konfliktusok száma és intenzitása? A napi politikai történések mellett elhalványulnak a vegyesen lakott területeken a szlovák–magyar együttélés (vagy egymás mellett élés?) sajátosságai, problémái. Hogyan működik ez helyi szinten? Egymás riválisai vagy szövetségesei vagyunk?

5. Önkormányzatok és helyi demokrácia – a helyi közélet állapota, problémái, kiaknázatlan lehetőségei és jövőképe

A demokrácia területi autonómia nélkül is megnyitotta előttünk az önszerveződés és helyi érdekvédelem lehetőségeit. Elég ez vagy több is kell? Megfelelően ki tudjuk használni önkormányzati lehetőségeinket vagy helyi kiskirályok sakktáblájává válik vidékünk? Milyen állapotban van a helyi közélet, és hogyan lehetne csökkenteni a polgárok közömbösségét településük ügyei, sorsa iránt?

6. A magyar nyelv használatának lehetőségei Szlovákiában

Nyelvében él a nemzet. Ha nem használja eleget, kihal. Immár évek óta nemcsak egymás között beszélhetünk magyarul – hivatalaink nagy részében is. Tudunk róla, vagy csak lusták vagyunk? Milyen nyelven kérjük ki a kisfröccsöt a galántai kocsmában?

7. A szlovákiai magyarság külpolitika érdekei és lehetőségei

Szövetségest nemcsak itthon, hanem külföldön is találhatunk. Talán még kevésbé leszünk egyedül. Milyen lehetőségei vannak egy kisebbségnek a határokon kívül? Milyen partnerek után nézzünk és hol?

Díjazás

Témakörönként az első három helyen végző írás szerzője részesül pénzjutalomban. Mindegyik témakör első helyezettje 8000, a második 5000, a harmadik pedig 3000 koronát kap. A pályázó egy témakörbe több írást is benyújthat, vagy akár mindegyik témakörben is pályázhat. Egy pályamunkát több társszerző is írhat (szerzői kollektíva). Ha egy adott témában nem érkezik be értékelhető minőségű pályázat, a szervezők fenntartják a jogot, hogy eltekintsenek a díjazástól.

Harmonogram

2007. november 10. A pályázat kiírása

2008. február 15. Előregisztáció a pályázatra (formanyomtatványban)

2008. március 31. A pályázat beküldésének határideje

2008. április. A beérkezett pályázatok kiértékelése

2008. május. A legsikeresebb pályázatok bemutatása egy szakmai konferencián

A pályázat kiértékelése

A pályaműveket a védnökként szereplő európai parlamenti képviselők, az adott szakterület elismert szakértői, közéleti-szereplők, valamint a Vox Juventae polgári társulás tagjai értékelik ki.

A konferencia vendégei a hazai magyar politika személyiségei, a honi társadalomkutató és szociológiai intézmények képviselői, valamint a gazdasági szféra releváns szereplői és a pályázat támogatói.

A pályázat formai és mennyiségi követelményei:

Cím: félkövér 14-es betűméret, Times New Roman

Normál szöveg: 12-es betűméret, Times New Roman, 1,5-ös sorköz

Oldalszélek beállítása: jobb és bal: 2,5, fent és lent 2

A pályamű hossza: legalább 6 oldal

Nyelv: magyar

Könyvre, sajtóra, interjúra, törvényre való esetleges hivatkozás, pl:

[1] Szarka László: Duna-táji dilemmák. Ister, Budapest, 1998, 49 o.

[2] Szarka László, Duna-táji dilemmák (Új Szó 2007.10.16.), link

A pályázat előkészítő bizottságának tagjai:

Golha Péter, Szakszon Norbert, Ižák Tibor, Varagya Szilvia, Király Zsolt, Vincze Norbert, Melecske Ákos

A pályázat koordinátora

és elérhetőség

Király Zsolt

Tel: 00421/905/281-747

Email: voxjuventae@gmail.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?