FelkéSZÜLÉS előtt és után – IV.

Közismert tény, menynyire fontos a szelén, a talajban előforduló nyomelem.

Közismert tény, menynyire fontos a szelén, a talajban előforduló nyomelem. Jelenleg csodaszerként emlegetik, mivel epidemiológiai tanulmányok és állatkísérletek bizonyították, hogy késlelteti az öregedési folyamatot (a tudósok ezt tíz-tizenöt évre becsülik), a szervezetben az egyes antitestek mennyiségét akár harmincszorosára képes megemelni, s ezáltal erősíti az immunrendszert, és nem utolsósorban nagy a valószínűsége annak, hogy szerepe van a rák és a szívinfarktus megelőzésében is.

Régen mérgezőnek tartották, ma alapvetően fontos ásványi anyagnak kiáltották ki. Nem ok nélkül, hiszen az E-vitaminnal együtt antioxi-dánsként működik. A szelén élénkíti az immunrendszert, lassítja a szövetek és a sejtek öregedését, és úgy tűnik, megakadályozza a kromoszómák sérülését. A tudósok kimutatták, hogy a növények szeléntartalma a talaj szeléntartalmától függ, legbővebben a búzacsíra, és a teljes őrlésű gabonák tartalmazzák, az ember az élesztő, a vaj, a különböző halak, a hagymafélék, a gyümölcs, a zöldség és a hús fogyasztásával juthat hozzá. Mivel nincsenek egyértelmű hiánytünetei, a szakemberek számos betegséget kapcsolatba hoznak a szelénhiánnyal. Ilyen pl. a rákra és a különböző fertőzésekre való fokozott hajlam, a magas vérnyomás, az ekcéma, a hályog.

Kit veszélyeztet tehát a szelénhiány? Az allergiában szenvedőket, a vegetáriánusokat, a várandós és szoptató kismamákat, az idős embereket, a krónikus betegségben (daganatos, szív- és érrendszeri, sclerosis-multiplex) szenvedőket, de a dohányosokat és az alkoholistákat is. A megfelelő szelénbevitel karbantartja a szervezet antioxidáns- és immunháztartását, javítja a pajzsmirigyek metabolizmusát, a spermák érését és mozgékonyságát, csökkent(het)i a vetélések veszélyét, biztosítja az emocionális egyensúlyt és a jó kedélyállapotot. Kismamák esetében az antioxidánsok közé tartozó szelén bevitelét a fejlődő magzat megnövekedett igénye, vázizmainak megfelelő fejlődése, az anyai szelénhiányos állapot megelőzése teszi indokolttá.

A szoptatás alatt növekszik a szervezet szelénigénye, az anyatejben található mennyiség a földrajzi adottságoktól és az anya táplálkozásától függ. Nem árt tudatosítani, hogy az újszülött immunrendszerének fejlődését a szelén (is) befolyásolja. A szükséglet egy része pótolható az új Materna szelénnel, a 25 mikrogramm tartalmú tablettát reggeli után, kevés folyadékkal ajánlatos bevenni. Egyéb A-, D-, E-vitamin tartalmú készítményekkel egyidejűleg, valamint súlyos vesebetegségben nem alkalmazható. – A Materna közkedveltsége és népszerűsége a mamák tudatos gondoskodását tanúsítja, hiszen az anyaságra való felkészülést korán kell kezdeni. A Wyeth Whitehall gyógyszertársaság elkötelezett az iránt, hogy a nők életének különböző szakaszaiban fennálló igényeit új és megbízható termékekkel elégítse ki. A cég a kutató-fejlesztő munkája során nyert újításokat folyamatosan felhasználja a készítmények korszerűsítésében, hogy a leendő édesanyák számára az egészséges utódlás feltételei azonnal biztosítva legyenek – összegezte a társaság alapfilozófiáját dr. Darina Koreňová, a nőgyógyászati részleg igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?