Kultúra

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Gavrilo – hős vagy terrorista?

A Balkánon, de különösen ebben a megosztott országban, Bosznia-Hercegovinában igazából az a meglepő, ha egy-egy dologban egyetértés születik. Ha nem legalább két igazság van, amely a másikat fonáknak, hamisnak tartja, akkor ott bizonyára valami galiba van. Abban az országban, ahol az egyik oldal háborús bűnösnek, a másik viszont nemzeti hősnek tartja a polgárháború gyilkosait, teljesen „normális” tehát, ha a Habsburg trónörököst lepuffantó Gavrilo Principet egyesek hősnek, mások pedig terroristának tartják.
Száz Pál

2018. július 15. 18:34

Gavrilo – hős vagy terrorista?
- A szerző felvétele

A kérdés ugyan az időnek hála rég kihűlt már, hiszen éppen idén száz éve, hogy Gavrilo a terezíni börtönben kiszenvedett. Ahhoz képest tehát, hogy Ratko Mladićot és Radovan Karadžićot a friss felmérések szerint a Szerb Köztársaságban élő szerbek 60%-a hősnek tartja, kérdésünk latymatagnak tűnhet. Az exjugoszláv demokratizálódási folyamatnak, amely oly véresen indult, azonban e kérdést is felül kellett vizsgálnia.

Az ügyben azonban sok minden homályos. Az Ifjú Bosznia (Mlada Bosna) szervezet az osztrák-magyar okkupáció ellen, Bosznia Szerbiával való egyesítéséért küzdött, ám nehéz egyértelmű választ adni arra, hogy jugoszláv vagy nagyszerb nemzeti mozgalomról volt-e szó. A véletlenek pedig mindennél világosabban mutatják meg a „terroristák” felkészültségét: a Ćumurija hídnál Muhamed Mehmedbašić végül nem dobta el a gránátját, Nedeljko Čabrinović viszont igen, ám az a kocsiról lepattant, s a kíséretet sebesítette meg. Ferenc Ferdinánd dölyfösen tartotta magát a programhoz, a városházán idegesen viccelődött az eseten, majd a kórházban meglátogatta a sérült szárnysegédjét. A további útvonalat biztonsági okokból megváltoztatták, ám ezt véletlenül elfelejtették közölni a sofőrrel, vagyis túl későn közölték, mire az a Latin híddal szembeni utcára bekanyarodva a felszólításra lefékezett. Gavrilo véletlenül épp ott őgyelgett Moritz Schiller édességboltja előtt, véletlenül pont ott, amelynek falára függesztve évekkel azelőtt az okkupációt hirdető kiáltványt olvasta a nép. S véletlenül épp eltalálta a trónörökös párt. A véletlenek netovábbja azonban a Čabrinović és Gavrilo által is lenyelt ciánkapszula, amely az enyhe hányáson túl mást nem okozott.

 

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Dervisek nyomában

2018. július 8. 18:12

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Dervisek nyomában

Moritz Schiller egykori édességboltja helyén ma a merényletet tematizáló „Sarajevo 1878–1918” -ra átkeresztelt múzeum áll. Merthogy az előző rendszerben Muzej Mlade Bosne-nak hívták, ahogy a Latin híd is Principov most volt. Az emléktáblát is egy sokkal visszafogottabb hangvételűre cserélték. Apropó, emléktábla. A náci megszállás idején a jó osztrákhoz méltón Gavrilót gazembernek tartó Hitler személyesen kérte az emléktáblát trófeának…

A merénylet résztvevői és a Monarchia letartóztatássorozatában meghurcoltak hősként való tisztelete már az első világháború után megszülető Jugoszláviában elkezdődött. Szarajevóban a Koševo pravoszláv temetőjében ekkor emelték a Vidovdani hősök kápolnáját (Kapela Vidovdanskih heroja), ahol mások mellett Čabrinović és Princip is nyugszik. (Vidovdan, azaz Szent Vitus napján, jún. 28-án történt a merénylet, a Rigómezei [Kosovo] csata napján (1389), amely a középkori szerb állam végét és a török uralom kezdetét jelentette.) A kápolna falába régi 18–19. századi cirill betűs sírköveket építettek. A tető katasztrofális állapotban van, itt-ott növények nőnek rajta.

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A hét fivér türbéje

2018. július 1. 11:32

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A hét fivér türbéje

Más a helyzet a másik Szarajevóban, Kelet-Szarajevóban (Источно Ново Сарајево), amely már a Republika Srpska része és amely a háború után épült ki: a kilencvenes évek családbarát bérházai mellett neobizánci crkvák nőttek ki a kis falu, Lukavica menti síkon. A Dobrinját és Lukavicát elválasztó határ átlépését leginkább a föderáció és a köztársaság zászlóváltása mellett az egyazon utcák olyan hangzatos névváltásában érhetjük tetten: Bulevar Mimara Sinana – Srpskih vladara. Gavrilo itt hőshöz méltóan parkot is kapott, benne életnagyságú szobrával. Az egyik blokk oldalán pedig egy portrén Gavrilo street artba megy át, mellette cirill felirat: „ha a szülőföld szeretete meghal, az országnak is meg kell halnia”. Ha kétségeink lennének Gavrilo megítélésével kapcsolatban, elég, ha beleolvasunk a szerb–angol nyelvű táblán látható ismeretterjesztő szövegbe. Egyébként évente Princip Napokat is tartanak itt, melyekbe természetesen a Vidovdan is beleesik, valamint a Vidovdani hősök kápolnájának megkoszorúzása. Ez pedig mindig egy újabb remek alkalmat jelent előadni a másik, a kelet-szarajevói álláspontot, hogy Gavrilo nem terrorista volt, ahogy azt manapság Szarajevóban gondolják. A kápolna egyébként többször volt vandalizmus áldozata, főleg a háború alatt s után. Az ostrom idején mondhatni nyilvános vécéként használták a szarajevóiak, hogy szerbgyűlöletükön könnyítsenek.

Hogy ezeket a szövevényes viszonyokat mennyire látják át a külföldi turisták – csak találgatni lehet. Egyesek állnak a Latin hídon, s azt sem értik, mit keres itt egy szerb terrorista, miközben Szerbia kilométerekre van. Aztán egy elhaladó helybéli hangja üti meg a fülem: „Ha Gavrilo nem lövi agyon Ferdinándot, mára Szarajevó már ott tartana, mint Bécs.” „Á, el tudod te képzelni Boszniát bécsi gastarbeiterek nélkül?” – Vicceli meg a társa.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.