Kultúra

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A könyv exodusa

A Szarajevói Haggada története több mint egy különleges könyv története. Szimbólum. A könyv páratlan értéke többdimenziós: a kutató szerint a 14. század közepén, Barcelonában keletkezett a könyv, a különböző kultúrákat ötvöző hispániai aranykor idején.
Száz Pál

2018. július 22. 10:26

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN
- Fotó: Wikipedia

Gazdag díszítése egyaránt emlékeztet a középkori hóráskönyvekre és az iszlám kéziratok ornamentikájára. Ami igazán meglepő, az a figuratív ábrázolás gazdagsága, hiszen ez a bálványimádást tiltó parancsolat okán a zsidó kultúrában ritkaságszámba megy. A könyv intimitást sugároz, mivel a Haggadát a meghitt, családi körben megült széder-est rituális étkezését irányítandó olvasták. Az egyiptomi kivonulás történetére való emlékezés a gyerekek miatt játékos formában történt, találós kérdésekkel, s az ételek gazdag szimbolikájával. Ám bármennyire intim, ugyanannyira titokzatos is: hiszen semmit sem tudunk a családról, aki a zsidók (és muszlimok) Ferdinánd és Izabella 1492-es kiűzetése után magukkal vitték a könyvet – amelyet ezekben az időkben nem volt tanácsos az embernek magánál tartogatni, ám amelyet így megmentettek a lángoktól.

Csak annyit tudni, hogy a könyv ezután Velencében bukkan fel, ahol a különféle vidékekről érkező zsidóknak a város – ugyan a gettó, korlátozások, a megkülönböztető öltözék fejében – egyedülálló módon jogokat és védelmet biztosított. A könyvben egy katolikus pap, Giovanni Domenico Vistorini bejegyzése (revisto per mi – általam felülvizsgálva) 1609-ből azt bizonyítja, hogy a könyv átment a pápai inkvizíció vizsgáján. (Vistoriniról ugyan semmit sem tudni, ám a katolikus hebraisták többsége kikeresztelkedett zsidó volt.)

Boszniában a Hispániából menekülő szefárd zsidók a 16. század derekán kezdtek letelepedni. Spalato vagy Ragusa városán keresztül kerülhetett a könyv Szarajevóba? – csak találgatni lehet. Csak annyi biztos, hogy a Kohen család 1894-ben az Országos Múzeum (Zemaljski muzej) számára eladásra kínálta. Mivel a múzeum alkalmazottai látták, hogy különleges anyaggal van dolguk, a könyvet alaposabb vizsgálatra Bécsbe küldték, ahol remekműként ünnepelték, s a konzerválás során tönkretették eredeti kötését. 

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Gavrilo – hős vagy terrorista?

2018. július 15. 18:34

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Gavrilo – hős vagy terrorista?

A második világháború idején Bosznia a fasiszta bábállam, a Független Horvát Állam, az ustašák kezére került. A zsidókra és a szerbekre likvidálás várt. Egy nap a Wermacht altábornagya, Johann Fortner sétált be a múzeumba, majd rövid kertelés után így szólt az igazgató Jozo Petrovićhoz: „Most pedig, kérem adják oda a Haggadát.” A főkönyvtáros, Derviš Korkut fordította a szavait. „De altábornagy úr, az egyik embere, aki a Haggadát kérte, már járt itt. Természetesen odaadtam neki” – felelte az igazgató. „Miféle emberem? Nevezze meg azt az embert!” „Uram, azt hiszem nem vagyok abban a helyzetben, hogy neveket követeljek” – hangzott a válasz.

Hogy az altábornagynak miféle terve volt a könyvvel, nem tudni – valószínűleg a nácik által a prágai Josefovban tervezett, az elfajzott faj kultúráját az ideológiának megfelelően bemutató múzeum egy darabja lett volna. A könyv azonban megmenekült attól, hogy a nácik kezére kerüljön, mivel Korkut és Petrović az altábornagy érkezése előtt kivették a könyvet a széfből, s míg Korkut fordított, egész idő alatt ott lapult az gondosan a kabátjába rejtve. Ezt követően Korkut egy Treskavica hegyei közti faluba vitte a könyvet az imámhoz, s az egészen a háború végéig a dzsámi Koránjai és egyéb iszlám iratok között rejtőzött. 

A Haggadának a ’90-es évek polgárháborújában kellett újra menekülnie. Szarajevó ostroma nemcsak vér-, de kulturális veszteséget is hozott: gondoljunk csak az ekkor könyvtárként funkcionáló, lángokban álló Vječnica ikonikus képére. A Gázi Huszrev-bég Könyvtár legértékesebb keleti kéziratait például banános kartondobozokban mentették biztonságosabb helyre a golyózápor alatt nyögő városban. A múzeum igazgatója Enver Imamović a könyvet 1992-ben a központi bankba vitte, s ott biztonságban élte túl a könyv a háborút. A háború alatt a Haggadát állítólag külföldi titkosügynökök is próbálták kézre keríteni. Az amerikai médiákban röppent fel a hír, hogy a bosnyákok eladták a könyvet, hogy fegyvereket vásároljanak az árán. Részben ezt cáfolandó, egyedüli alkalommal, 1995 pészahja előtt kivették a könyvet a széfből, s a zsinagógában bemutatták a közösség előtt. A háború után fakszimile kiadás készült, 2002 óta pedig újra a múzeumban van kiállítva. 

Az egyiptomi kiűzetésre emlékező könyv a csodával határos módon élte túl exodusait: a máglyák korát, a gázkamrák korát, az ostrom korát. Szarajevó zsidó közössége azonban kevésbé volt szerencsés. 

Száz Pál

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is kellett a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.