Febiofest – ismét gazdag kínálattal

Hétfőn kezdődik és április 25-ig tart a 14. Febiofest. E nemzetközi film-, televíziós és videofesztivált Szlovákia nyolc nagyvárosában rendezik meg, egyebek közt Kassán, Besztercebányán, Nyitrán és Pozsonyban, ahol a Charlie Centrumban, a Nostalgia filmklubban és a Mladosť moziban tartják a vetítéseket.

Hétfőn kezdődik és április 25-ig tart a 14. Febiofest. E nemzetközi film-, televíziós és videofesztivált Szlovákia nyolc nagyvárosában rendezik meg, egyebek közt Kassán, Besztercebányán, Nyitrán és Pozsonyban, ahol a Charlie Centrumban, a Nostalgia filmklubban és a Mladosť moziban tartják a vetítéseket. A fővárosban a fesztiválhéten (hétfőtől április elsejéig) százötven nagyjáték-, dokumentum, rövid-, animációs és experimentális filmet mutatnak be. A szemle nyitófilmjeként Věra Chytilová Szép pillanatok, garancia nélkül című alkotását vetítik le – a cseh film hivatalos szlovákiai bemutatójának időpontja április 12.

A programban szereplő filmeket tizenöt szekcióba sorolták. A Febiofest – amelynek van csehországi és szlovákiai része – elsősorban a legújabb cseh audiovizuális termést igyekszik prezentálni, a leggazdagabb kínálata ezért a két fő szekciónak van (Új cseh film, A cseh televíziós termés újdonságai).

A Bonus szekcióban az ínyencek találhatnak maguknak érdekességeket: például a koreai Kim Ki-duk Idő című tavalyi rendezését, illetve Park Chan-wook, Michael Glawogger és Agnes Varda egy-egy alkotását.

Retrospektív vetítésekkel több alkotó profilját is vázolják. Újranézhetjük Věra Chytilová régebbi filmjeit, egyebek közt olyan klaszszikusokat, mint a Százszorszépek, Játék az almáért, Elakadás, Panelsztori, Egy faun megkésett délutánja.

Az egyik legismertebb független német rendező, Wim Wenders profiljába olyan alkotásokat soroltak be, mint az Alice a városokban, Téves mozdulat, Az idő múlása, A dolgok állása, Párizs, Texas, Berlin felett az ég, Lisszaboni történet, Távol és mégis közel, Buena Vista Social Club.

Vaszilij Suksin profiljába sajnos nem válogatták be a komor és kegyetlen Komisszár című 1967-es filmet, amelyben színészként mutatkozott be, de láthatjuk rendezései közül a Volt egy ilyen legény és a legendás Vörös kányafa című mozgóképeket.

Személyesen is részt vesz filmjeinek retrospektív vetítésén a lengyel forgatókönyvíró, Krzysztof Piesiewicz, aki Krzystof Kieslowskinak volt „házi szerzője”. Érdemes újranézni a kínálatban szereplő filmremekeket, mint a Rövidfilm a gyilkolásrólt vagy a Rövidfilm a szerelemrőlt, továbbá az újabbak közül a Csöndet, illetve a Gyilkosok a mennyországba mennek című opust, amelyet az a Tom Tykwer rendezett, akinek Parfüm: Egy gyilkos története című „nagyeposza” a hazai mozikban is jelentős sikert aratott.

A kínai filmek iránt érdeklődők a Kínai kvartett elnevezésű szekció kínálatából csemegézhetnek, de a világ fesztiváljain már ilyen-olyan sikerrel szerepelt mozgóképek közül is értékes produkciók kerültek be a Febiofest műsorába. Említsük csak Milos Forman új filmjét, a Goya szellemeit vagy Lars von Trier Főfőnök című 2006-os rendezését. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?