Fájdalmas szerelem Szicíliában

dd

Szicíliában, nem messze Cataniától, Giarre városában történt az eset 1980 őszén. Tragédiával végződött két tizenéves fiú szerelme. Rómeó és Rómeó történetéből előbb regény született, nemrég pedig egy megrázó erejű film Giuseppe Fiorello rendezésében.

Fiorello jól ismeri a szigetlakók mentalitását, gondolkodását, hiszen ő maga is szicíliai születésű, ráadásul Cataniában töltötte ifjúkorát. Eddig színészként jegyezte őt a szakma, a Stranizza d’amuri (Különös szerelem, angol címén Fireworks, Tűzijáték) az első rendezése, amellyel rögtön az élvonalbeli olasz filmesek csapatába lépett.

Szicília köves, szikkadt, nap égette tája bontakozik ki előttünk, a megművelhetetlen, terméketlen föld, ahol a megélhetést egy kőbánya biztosítja az ott élők számára. De ott sem kap mindenki munkát. A bánya vezetője dönt arról, hogy éppen hány emberre, s főleg kire van szüksége. Itt dolgozik egy rövid ideig Gianni is, amíg be nem borul fölötte az ég. Onnantól ugyanis már nem számíthat semmi jóra. Végképp nem a bánya dolgozóinak jóindulatára.

Gianninak családon belül is pokol az élete. Mostohaapja keseríti meg a napjait. Családi műhelyükben vele, mellette bütyköl, szerel lerobbant járgányokat. Durva, faragatlan fazon. Ahelyett, hogy megvédené a fiút a sarki kisvendéglő naplopó seregétől, ő is vad beszólásaival gyalázza. Vigaszt egyedül az anyjánál talál, aki nem képes megvédeni őt modortalan élettársa kirohanásaival szemben. De ő sem sejt semmit szeretetre méltó fiáról. Nem ismeri a vágyait. Neki sokkal fontosabb, hogy indulatoktól fűtött élettársa jól érezze magát. Kettejük viszonyában zavaró elem a fia. Messziről szeretné szeretni őt. Közelről nem meri.

Gianni a kisváros talán legszolidabb fiúja. Szépen öltözködik. Ad magára. Nem múlatja tétlenül a napot, mint a többi, környékbeli srác. Mostohaapja kemény kézben tartja. Ha megértésre, ölelésre vágyik, anyjához rohan. Tizenhét évével most kezdi tisztán látni a világot.

Nino egészen más közegben nőtt fel. Népes családban, szeretetben, távol a kisvárostól, egy sivár vidéken, ahol már mindent kiégetett a nap. Errefelé nincsenek szomszédok, körös-körül csak a kietlen táj, festői alkonyatokkal. A család egyetlen megélhetési forrását a tűzijáték biztosítja. Nino apja erről híres a környéken. Ünnepeken, vásárokban, falunapokon ő az, aki petárdákkal, görögtűzzel szórakoztatja a közönséget. A család nőtagjai a háztartást vezetik megbeszélt munkamegosztásban, a ház gyerkőcei pedig a teljes szabadságot élvezik. Nino már tudja magáról, hogy más, mint a többi környékbeli fiú. Senkivel nem beszél róla, nem is sejti senki a családban, hogy érzelmi világával kilóg közülük.

A két srác egy kisebb közúti baleset során találkozik. Fent a dombokon, mindentől és mindenkitől távol. Egyiküknek sem esik komolyabb baja, csak éppen mély nyomot hagy bennük az ütközés. Beférkőznek egymás gondolataiba.

A kisváros életét sokáig semmi sem kavarja fel. Ugyanazok az arcok, ugyanazok a hangok, ugyanazok a sértő megjegyzések. Empá-tia helyett maró intolerancia. Aki nem úgy tekint a dolgok állására, mint a többség, aki egy kicsit is más életformára vágyik, ne adj’Isten másképpen érez, azt itt kiveti magából a közösség. Sok jóra ebben a környezetben Gianni sem számíthat. Amikor rádöbben, hogy Nino a barátságnál már többet érez iránta, megtorpan, elbizonytalanodik egy pillanatra, és védekezni próbál, de egy idő után már ő maga keresi Nino társaságát, hogy meghitt együttléteikből merítsen erőt nehéz napjaihoz.

Már nincs óvatoskodás. A két fiú nem tud meglenni egymás nélkül. Nino egy este vacsorázni hívja meg a barátját, hogy mindenki megismerje őt a családban. Meg is szeretik Giannit. Látszólag minden klappol. Senki nem gondol többet annál, amit lát.

Nino apját egy nap komoly betegség dönti ágynak. Pótolni kell őt a vásárokon. Gianni azonnal beáll a helyére. Kitanulja a tűzijáték beindításának minden fortélyát. Ninóval együtt járják a környéket. Már ők teszik szebbé az ünnepi estéket.

Titkos helyükön, ahová fürdeni járnak, senki nem látja őket. Meghitt együttléteiknek nincs szemtanúja. A folyó partján a teljes szabadságot és szerelmük legérzékibb pillanatait élhetik meg. A lavinát egy ismerős asszony indítja el, aki összeölelkezve látja meg a két fiút. A csókjukat is meglesi egy sötét utcában.

Mindkét családnál egyszerre tör ki a balhé. Giannit az anyja sem védi meg, egyedül marad felfuvalkodott mostohaapjával szemben. Ninóéknál is feszültté válik a helyzet, de nincs kitagadás, megvetés, gyalázkodás. Csak éppen nem értés, tiltás, közbeavatkozás.

Érzékeny, finom eszközökkel dolgozó, árnyaltan fogalmazó rendező Giuseppe Fiorello. Úgy meséli ezt a tragédiával végződő, különös szerelmet, hogy a nézőnek belesajdul a szíve. Oroszlánrésze van ebben a két főszereplőnek, Gabriele Pizzurrónak és Samuele Segretónak is, akik lelkük legapróbb rezdüléseivel tették hitelessé nem mellesleg bátor alakításukat.

Fiorellót a fim bemutatója óta rendezőként is a legjobbak között emlegetik az olasz kritikusok. Brünnben, a Mezipatra elnevezésű nemzetközi filmfesztiválon közönségdíjat nyert az alkotás. Azóta sorra gyűjti az elismeréseket a világban. Megérdemelten.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?