Fájdalmas demokrácia

<p>Amikor a 2010-ben beiktatott Schmitt Pál köztársasági elnököt „üdvözlő” dal elkezdte hódító útját, még csak Pál Zsombor énekes és Beke Dániel basszusgitáros írogatott és töltött fel számokat az internetre Kozmosz néven. Aztán csatlakozott hozzájuk két cimborájuk, Veres Attila dobos és Huszlicska Dávid szólógitáros.</p>

PUHA JÓZSEF

Pál Zsombor szerint a kvartett megalakulása hosszabb érési folyamat eredménye, és nincs benne olyan tervezettség, amelyet kívülről sokan látni vélnek.

A nyár elején egy nagy visszhangot kiváltott döntés révén kerültetek reflektorfénybe: a Duna tévé törölte műsoráról az A38 Hajón rögzített koncerteteket.

Néhány héttel korábban megírtam a közösségi oldalunkon, hogy furcsa lesz, ha ezek a dalok elveszítik a köztévés szüzességüket. Mégis meglepődtünk a döntésen. Nem hiszem, hogy az éjszaka egykor tévéző emberek felháborodtak volna a politikusokról szóló, de nem obszcén vagy trágár számainkon. Bár lehet, néhányan elgondolkodtak volna rajtuk.

A másik oldalon viszont rengeteget köszönhettek a közszolgálati Petőfi rádiónak.

Szinte mindent. Nagyot lendített a pályánkon, hogy a Világszakadtság és a Forradalom című dalunkat is heves rotációban műsorra tűzte. Ezekben is ott a politikai áthallás lehetősége. Nyilván nem olyan emberek szerkesztették be, akiknek nincs fülük, csak máshogy értelmezik a közszolgálat nyitottságát, vagy máshol húzódik az érzékenységi küszöbük. A közrádiónak szerintünk sem a politikai véleményt sugalló számainkat kell játszania, de a tévében egy-kettő érdekességként éjszaka elment volna.

A hatdalos Az Okosak Földje EP nagy sikere után nehéz volt a folytatás?

A magyar zenekarokra különösen jellemző, hogy a slágert használják mintának, abból írják meg a másodikat, a következőket. Ügyelünk arra, hogy ezt ne kövessük, rácsapunk a kezünkre, ha azt látjuk, valami kezd Világszakadtság kettővé vagy Forradalom kettővé alakulni. A közelmúltban három új szerzeményt mutattunk be. A Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek című az elitünkről értekező, zeneileg minden eddiginél egyszerűbb, mondanivalóban dühösebb szám. A Stabil oldalfekvés és a Másolj kulcsot magánéleti dal, de páran már nekünk szegezték a kérdést, hogy melyik politikusra célzunk velük. Egyikre sem, magánéletünk korábbi szereplőiről szólnak.

A politikai tartalmú számokat készítőket mifelénk egyből beskatulyázzák.

Bennünket elsősorban fiatalok hallgatnak, a harmincas korosztályig, s nekik már nincs az a mániákus beskatulyázási kényszerük. Aki figyeli a dalszövegeinket, észreveszi, hogy nem is adunk rá alkalmat. Nem jobb- vagy baloldalon állunk, hanem ezeken kívül. Nem úgy tekintünk a világra, hogy belekapaszkodunk valakibe, akit nagyon szeretünk, s követjük őt tűzön-vízen át, hanem saját magunk hozzuk meg a döntéseinket, amelyek leggyakrabban egyik oldal véleményével sem találkoznak. Igazán megosztó témákban eddig nem foglaltunk állást.

Rendkívül erősek a szövegeitek. Ehhez nyilván egy hullámhosszon kell lennetek.

A szöveget apránként összetologatni nem lehet, az eddigieket, egy kivételével, én írtam. Egyébként fájdalmasan demokratikus felállásban működik a zenekar. Mindenkinek vétójoga van, amit alkalomadtán kijátszhat. Ha létezne olyan együttes, amely hasonló eszmét vallana, mint mi, akkor nem alakultunk volna meg, mert tök szívesen hallgatunk másokat, és nem akarunk a kettes számú bármi lenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy megnéztük, hol van űr, és azt a teret gyorsan elfoglaltuk. Mi valóban azt gondoljuk, amiről a számaink szólnak. A belső feszültségeinket, gondolatainkat írjuk meg, formáljuk zenévé. A Kozmosz levezető csatorna.

Tényleg van politikai programotok, vagy ez reklámfogás?

A politikai programunk viccekre épül. Gondolkodunk azon, hogy pártot alapítunk Bizonytalan/Nem szavazna néven, mert így növelnénk a népszerűségünket, ez a legjelentősebb magyarországi tömb. Azt is viccből hangoztatjuk, hogy autópálya-koncessziókat adnánk oligarcháknak, és a visszacsorgatott pénzből finanszíroznánk a zenekart. Ha valaki mégis komolyan szeretne velünk beszélgetni erről, bármilyen sötétített autó hátsó ülésén vagy budapesti étteremben hajlandók vagyunk tárgyalni… Egyébként mi örülnénk a legjobban annak, ha Magyarország csodás országgá válna, s utána kizárólag magánéleti számokat kellene írnunk, mert nem volna miért idegesnek lenni. Bárcsak így rúgnák ki alólunk a sámlit!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?