Ez az év sem volt sétagalopp

ii

Tavaly ilyenkor főleg a járvány miatt elmaradt koncertekről beszélgettünk Lantos Borbély Katalinnal, a ForYou acapella énekegyüttes magyar tagjával, aki idén már akadálytalan száguldásra számított. Nem így lett, jöttek sorban az úttorlaszok, de azért pozitív élményei is voltak.

Ez az öttagú csapat főleg pop- slágereket és örökzöldeket dolgoz át énekhangokra. A tardoskeddi származású Lantos Borbély Katalin, akit a Kicsi Hangban ismerhettük meg 2001-ben, még gimnazistaként, jó pár magyar dalt is beügyeskedett a repertoárba, minek köszönhetően a magyarlakta régiókba, illetve Magyarországra is szívesen hívják őket fellépni. Katalin leírja a többieknek fonetikusan a refrének szövegeit, aztán addig olvasgatják, éneklik őket, amíg nem megy flottul mindenkinek.

Nyár elején Nika, a kvintett másik női tagja bejelentette, hogy távozik, mert szólókarrierbe kezd. Szeptember közepére találták meg utódját, Pavlína Vachová személyében.

„December végéig még mindketten rendelkezésre állnak, aztán már csak Pavlinával számolunk, aki szép lassan tanulta meg a repertoárunkat – először három, aztán hat, majd kilenc dalt, mostanra pedig elérte a 14-15 dalt – általában ennyit szoktunk egy koncerten énekelni. Közben elérkezett az adventi időszak, és mivel ilyenkor a karácsonyi repertoárt kérik tőlünk a rendezvényszervezők, Pavlinkának újabb 8-9 dalt kellett megtanulnia. Ő egyébként végzős a pozsonyi színművészetin, és sok olyan dolgot tud, ami hasznos lehet számunkra – koreográfiák, előadásmód, konferálás... Szóval úgy érzem, sokat nyertünk vele.”

Egy másik tagcsere is lezajlott az év elején: Emil, a ForYou beatboxosa egyéb elfoglaltságai miatt búcsúzott, és Milan Masiarik, az együttes tenora vette át a szerepét. Így új tenorra volt szükségük. Lucius Szikorára a nagymamája Facebook-bejegyzéseinek köszönhetően bukkant rá Lantos Borbély Katalin.

„Ő is tardoskeddi, akárcsak én, de korábban nem ismertük egymást. Egy időben felfigyeltem a nagymamája posztjaira, aki büszkén mutogatta, milyen tehetséges énekes az ő unokája. Amikor aztán Emil bejelentette a távozását, eszembe jutott ez a srác, és javasoltam a többieknek, hogy hallgassuk meg.”

Lucius tökéletes választásnak bizonyult, sőt magyar gyökereinek köszönhetően könnyebben tanulta meg a magyar dalokat. Lantos Borbély Katalin azonban úgy ézri, ez az év a tagcserék miatt csupán félig-meddig sikerült úgy, ahogyan eltervezték. De a következő mondatban már cáfolja is önmagát, mivel azzal büszkélkedik, mekkora sikert értek el a közösségi oldalakon egy magyar slágerrel, a Bagossy Brothers Company Olyan Ő című dalával.

A ForYou mindig az adott közönséghez igazítja a repertoárt, ezért szeretik előre tudni, kiknek énekelnek. Januárban például idősebb publikum előtt lépnek fel, ahol vélhetően nagy sikere lesz a Lady Carnevalnak vagy a Dancing Queennek, de nem csípnék túlságosan a Dua Lipa- vagy Ed Sheeran-feldolgozásukat. A TikTokon viszont mindkét szám hasít, plusz napjaink legnépszerűbb popsztárjától, The Weeknd- től is feldolgozták a Save Your Tears című hatalmas slágert. Folymatosan figyelik a slágerlistákat, hogy képben legyenek, és ha megtetszik nekik valami, amit át tudnak írni öt énekhangra, nem haboznak.

Aki nézi a magyar RTL csatorna Tehetség első látásra című fura műsorát, nemrég ott is találkozhatott a ForYou-val, Katalin állt a versenyzők elé, akiknek ki kellett találniuk, miben tehetséges ő. A végén pedig egy percre megjelent a képernyőn a ForYou. Ez remek reklámlehetőség lett volna nekik, ha a műsor rendezője nem felejtette volna el bemondatni a csapat nevét. Így viszont a nézők nem tudhatták meg, hogy egy legalább 8 éve működő, szlovákiai profi énekegyüttest láthattak.

Az utóbbi években egyébként több tévés tehetségkutatóba is hívták a ForYou-t, de ezeket a felkéréseket nyolcéves működés után udvariasan elutasították, köztük a Česko–Slovensko má talent címűt is. Annyit azonban vállaltak, hogy ha kell valamiféle vokális segítség, igényes háttér-közreműködés, akkor kereshetik őket. Így esett, hogy a dunaszerdahelyi Opera Trio középdöntős számában (Never Enough) közreműködtek.

„Ismertük már őket, ezért nagy ölelkezések zajlottak a helyszínen, és hát magyarul beszéltünk, ami fura volt a tévéstáb számára. Bevallom, kissé tartottam ettől a feladattól, mivel mi popénekesek vagyunk, az Opera Trio viszont magasabb szférákban kalandozik. Úgy háromhetes közös munka eredményét hallhatta a közönség és a tévénézők, igyekeztünk ráhangolódni egymásra, ami szerintem egész jól sikerült. Lehet, hogy felvesszük majd ezt a számot közösen, a pozsonyi stúdiónkban – ha találunk olyan időpontot, amely mindenkinek megfelel”.

Én a magam részéről bízom benne, hogy találnak. Végezetül felhívnám a figyelmet a ForYou decemberi koncertjeire, előrebocsájtva, hogy e hét vasárnapján Zágrábban lépnek fel, az ottani szlovák nagykövetség meghívására, a város legnagyobb karácsonyi vásárán, fő műsoridőben. De nézzük, hol találkozhatunk velük mi, egyszerű halandók: december 17., Malacka, Nagylapás; december 18., Pozsony, Ligetfalu (Petržalka); december 21., Nagykér; december 23., Verebély.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?