Exotikus vagy egzotikus?

Nyelvész- és laikus körökben is nem egyszer szóba kerül az a kérdés, egyszerű vagy bonyolult-e a magyar helyesírás.

Nyelvész- és laikus körökben is nem egyszer szóba kerül az a kérdés, egyszerű vagy bonyolult-e a magyar helyesírás. A helyesírásunk egyszerű volta mellett érvelők általában azzal támasztják alá véleményüket, hogy a magyar szavakat (szóelemeket) rendszerint aszerint írjuk, ahogyan ejtjük őket – szemben például a francia vagy az angol nyelvvel, ahol bizony meg kell tanulni, hogy az íráskép és a kiejtés eltérő.

Viszont mi van akkor, ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan kell egy-egy – elsősorban idegen – szót ejteni? A szlovákiai magyarokat az a tény is megzavarhatja, hogy bizonyos latin eredetű nemzetközi szavaknak a szlovákban a magyarétól eltérő ejtés- és/vagy írásmódja van. Ezek közé tartoznak például az eredetileg x betűt tartalmazó szavak, melyekben szlovákul is x-et írunk, pl. taxi, fax, extrémny, expedícia, explózia stb. A magyar helyesírási szabályzat szerint viszont háromféle írásmód lehetséges: -x-, -gz-, -ksz-. A ksz ejtés esetében megtartjuk az x-et, pl. extrém, taxi, detoxikál, fax; a boksz és bokszer szavakban és származékaikban ellenben már ksz betűkapcsolatot írunk. A gz-nek hangzó eredeti x-et viszont vagy meghagyjuk (pl. exegézis, exogámia), vagy a kiejtés szerint írjuk (egzakt, egzisztencia, egzecíroz). Egyes szakszavaknak kétféle írásmódja is lehetséges, pl. az ’1. elragadtatott állapot; misztikus rajongás; 2. lelkesedés; lelkendezés; 3. felindult, túlfűtött lelkiállapot’ jelentésű szót a „mindennapi életben” így írjuk: egzaltáció; az Orvosi helyesírási szótár viszont közli a latinos exaltatio formát is.

Az azonos latin tőre visszamenő, eredetileg x-et tartalmazó szlovák és magyar szavak írása rendszerint egybeesik. Eltérés van viszont az alábbi szavak között: szlovák box, boxer; exaktný, exaltovaný, execírovať, exekútor, exemplárny, existencia, exotický stb. – magyar boksz, bokszol; egzakt, egzaltált, egzecíroz, egzekutor, egzempláris, egzisztencia, egzotikus stb. Mivel azonban az egybeeső formák száma többszörösen meghaladja az itt idézett eltérőekét, valamint a magyar nyelven belül is túlsúlyban vannak az x-es írásmódú alakok, nem csodálkozhatunk azon, ha olyan szavakban is x-et írunk, amelyekben például gz-t kellene. Néhány sajtónyelvi példa: „Egyiptom egy európai ember számára valóban exotikus ország“; „a hazai törvények egyáltalán nem szabályozzák az exotikus állatok tartását“; „a bírósági exekútor ebben az esetben téved“; „ha nem fizetjük ki az elmaradt lakbért, exekúcióra kerül sor“. Az exotikus helyett természetesen az egzotikus írásmód a szabályos, vagyis így kellett volna mindkét mondatban írni. Az exekútor és az exekúció szavakkal azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: igaz ugyan, hogy a szabályszerű az egzekutor, ill. az egzekúció volna, ám a szlovákiai magyarban e szavakat szlovák hatásra használjuk, Magyarországon viszont mára felváltották őket a (bírósági) végrehajtó, végrehajtás szavak. E szavaknak a köznyelvből való kiavulását mutatja az a tény is, mely szótáraink és hogyan közlik őket. Az idegen szavak szótárában mind az egzekutor, mind az egzekúció szerepel, az előbbi a rég azaz „régies” minősítéssel. A értelmező kéziszótár (az első és a második kiadásban is) viszont már csak az utóbbit közli, mégpedig a nép („népnyelvi, népies”) és a rég („régies”) jelzéssel.

Ha olvasóink nem bizonyosak egy-egy, szlovák formájában x betűt tartalmazó szó magyar írásmódjában, illetve használatában, nézzenek utána a helyesírási szabályzatban vagy szótárainkban, de a Gramma Nyelvi Iroda közönségszolgálatához is fordulhatnak. Telefonszámunk: 031/550 42 62.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?