Evéssel fogyni!

Itt a jó idő. Levetjük a meleg kabátot – és láthatóvá válnak a télen felszedett kilóink. A koplalás, az éhezés nem vezet eredményhez, de ésszerű evéssel csökkenthető a testsúly. Példaként egyhetes étlapot közlünk – aki ezt végigeszi, garantáltan nem fog éhezni, és a közérzete is jó lesz – meg a régi ruhája is...

Itt a jó idő. Levetjük a meleg kabátot – és láthatóvá válnak a télen felszedett kilóink. A koplalás, az éhezés nem vezet eredményhez, de ésszerű evéssel csökkenthető a testsúly. Példaként egyhetes étlapot közlünk – aki ezt végigeszi, garantáltan nem fog éhezni, és a közérzete is jó lesz – meg a régi ruhája is...

HÉTFŐ

Reggeli: 1 db péksütemény (teljes őrlésű), 1 szelet sajt, 1/2 liter tea. Tízórai: 1 db alma. Ebéd: sertésmáj provence-i módra. Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 1 db vöröshagyma, fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 10 dkg sertésmáj, só. Az olaj felén kissé megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a ketchupot, pici vizet, és fedő alatt kis ideig pároljuk. A szelet májat megtisztítjuk hártyáitól, a széleit bevagdossuk, kissé kiklopfoljuk, a maradék olajon megsütjük, ráöntjük a szószt, és együtt pároljuk. Ha elkészült, megsózzuk. A köret párolt rizs (8 dkg).

Uzsonna: joghurt. Vacsora: kelbimbó szalámival. Hozzávalók: 15 dkg kelbimbó, só, 4 dkg diétás szalámi, fél kanál zsír, 1 kanál zsemlemorzsa, 2 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél deci tej. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A szalámit kockákra vágjuk és megsütjük. A tálat kizsírozzuk, zsemlemorzsával meghintjük, beleteszszük a kelbimbót, tetejére a szalámit, a sütőben átmelegítjük, és csak aztán szórjuk meg reszelt sajttal, leöntjük a tejjel elkevert tojással, és megsütjük.

KEDD

Reggeli: 1 szelet barna kenyér vajjal, 1/2 liter gyümölcstea. Tízórai: 1 db banán. Ebéd: pikáns rostélyos. Hozzávalók: 10 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors. A húst kiklopfoljuk, a széleit bevágjuk, sózzuk, borsozzuk és hirtelen kisütjük. Tálaláskor megkenjük mustárral, és rátesszük a megsütött hagymát. Főtt krumplit, csalamádét adunk hozzá. Uzsonna: 5 dkg szárazkeksz mézzel. Vacsora: káposztaleves. Hozzávalók: 5 dkg savanyított káposzta, 1,5 deci víz, 10 dkg krumpli, liszt, 1 deci tej, 3 kanál joghurt, só. A káposztát összevágjuk, felöntjük a vízzel és feltesszük főni. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit, kb. 10 perc múlva behabarjuk. Ha kész, megsózzuk és meglocsoljuk a joghurttal.

SZERDA

Reggeli: 1/2 liter csipketea, 1 db fánk. Tízórai: 1 db narancs. Ebéd: fokhagymás hal. Hozzávalók: 15 dkg hal (filé), 1 gerezd fokhagyma, só, petrezselyemzöld, 1 dkg vaj, 1 kiskanál citromlé, 1 kanál olaj, vöröshagyma. A fokhagymát áttörjük, elkeverjük a sóval, a petrezselyemmel, az olvasztott vajjal, a citromlével. A halat olajon megsütjük, kivesszük, s az olajon megpirítjuk a karikákra vágott hagymát, visszatesszük a tálba a halat, hozzáadjuk a fokhagymás szószt, fél deci vízzel felöntjük és puhára pároljuk. Főtt burgonya illik hozzá. Uzsonna: egy szelet sajt, zöldpaprika, 1 db zsemle. Vacsora: káposztasaláta. Hozzávalók: 12 dkg savanyított káposzta, 1 db alma, 1 fej hagyma, 3 dkg szójacsíra, fél dkg szezámmag, citromlé, só. Az almát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, a hagymát felkarikázzuk, a káposztát apróra vágjuk és összekeverjük a szójacsírával, hagymával, almával, szezámmaggal.

CSÜTÖRTÖK

Reggeli: 1/4 liter tejeskávé (1 deci tejből), 1 szelet kenyér, 1 db háromszögsajt. Tízórai: 1 db nagyobb kivi. Ebéd: olasz szelet. Hozzávalók: 10 dkg borjúhús (vagy csirke), 1 szelet sonka, vékony szelet eidami sajt, vaj, olaj. A borjúszeletet kiklopfoljuk, megsózzuk, széleit bevagdossuk és mindkét oldalán megsütjük. Egy tálat kivajazunk, beletesszük a húst, a tetejére az apróra vágott sonkát, a szelet sajtot. Sütőben megsütjük. Sült krumplit, savanyú uborkát adunk hozzá. Uzsonna: joghurt, egy szelet nápolyi. Vacsora: káposztaleves. Hozzávalók: 5 dkg káposzta, liszt, egy szelet füstölt szalonna, fokhagyma, só, csontlé. A szalonnát kockákra vágjuk, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a káposztát, megpirítjuk, majd felöntjük a csontlével. Ha kész, sózzuk, fokhagymával ízesítjük. Utána még engedélyezett 1 db fánk.

PÉNTEK

Reggeli: 1/2 liter gyümölcstea, 1 szelet kuglóf. Tízórai: 1 db sárgarépa. Ebéd: sajtos spagetti. Hozzávalók: 20 dkg (főtt) spagetti, olaj, 5 dkg reszelt sajt. A kifőtt spagettit megolajozzuk, meghintjük reszelt sajttal. Céklasalátával esszük. Uzsonna: gőzölt alma. A meghámozott almát kb. 5 percig puhítsuk gőzben, a tányéron hintsük meg fahéjjal, 1 kanál dzsemmel is ízesíthetjük. Vacsora: halszelet tormásan. Hozzávalók: 15 dkg hal, só, pirospaprika, bors, olaj, 3 evőkanál joghurt, fél tojássárgája, mustár, reszelt torma, petrezselyemzöld. A halat megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és olajon megsütjük. A joghurtot elkeverjük a tojássárgájával, kicsit megsózzuk, pici ecetet adunk hozzá és mustárt. Ha nem akarunk tormát reszelni, készen kapható tormát is adhatunk a hamis majonézhez, de akkor vigyázzunk az ecettel. Főtt burgonyával tálaljuk.

SZOMBAT

Reggeli: 1/2 liter zöld tea, 1 szelet vajas-mézes kenyér. Tízórai: 1 db grapefruit. Ebéd: csirkepaprikás. Hozzávalók: 1/4 csirke, vékony szelet füstölt szalonna, fél kiskanál zsír, pirospaprika, hagyma, paradicsom. A szalonnával megspékeljük a csirkét, a zsíron megpirítjuk a hagymát, beletesszük a pirospaprikát, a húst, a paradicsomot, és puhára pároljuk. Főtt rizs a köret (8 dkg). Uzsonna: 15 dkg túró. Vacsora: savanyú hering (20 dkg), egy szelet kenyér.

VASÁRNAP

Reggeli: 2 dl tej, müzli (3 dkg). Tízórai: 2 db mandarin. Ebéd: sertésgulyás. Hozzávalók: 10 dkg sertéshús, hagyma, 10 dkg káposzta, 15 dkg burgonya, fokhagyma, bors, só, majoránna, olaj. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst; sózzuk, borsozzuk, felöntjük húslevessel. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, a kockákra vágott burgonyát, és puhára pároljuk. Ha kész, majoránnával ízesítjük. Uzsonna: 1 szelet kenyér, 5 dkg baromfisonka, fél kemény tojás. Vacsora: párolt zöldborsó. Hozzávalók: 10 dkg borsó (fagyasztott vagy konzerv), fél deci joghurt, egy mokkáskanál cukor, só, bors. A leszűrt borsóhoz hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a fekete borsot, a sót, és kevergetve pároljuk, amíg a joghurt el nem illan (inkább csak jól átmelegítjük a zöldborsót). 10 dkg sült krumplival fogyasztjuk. (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?