Kultúra

Évadzáró a Jókai Színházban

Ma tartotta évadzáró társulati ülését a Komáromi Jókai Színház; az intézmény helyzetéről és lehetőségeiről immár az új vezetés tájékoztatott. Gál Tamás, a színház májusban kinevezett igazgatója hangsúlyozta, nem lesz egyszerű a 2020/2021-es szezon sem: be kell pótolni minden előadást, ami a karantén idején elmaradt, és szeptembertől termelni kell, mert egyelőre nincs gond, de az elmúlt hónapok kieséseivel muszáj számolni.
Lakatos Krisztina

2020. június 29. 15:12

ókai Színház
A Ferenczy Anna-díjat, mely az évad színészének jár, Szabó Viktor vehette át (Milan Drozd felvétele)

Gál Tamás egyebek mellett beszámolt a személyi változásokról, és bemutatta az új művészeti és gazdasági vezetést. Kölcsönös megegyezéssel távozik a színházból Dobai Tibor gazdasági igazgató, a helyét Banai Tóth Pál veszi át. Matusek Attilát, aki a stúdiószínpadot irányítja, már sikerült szerződtetni. Varga Emese dramaturg, a Jókai Színház új művészeti vezetője, valamint Garajszki Margit dramaturg, a gyermek- és ifjúsági előadások felelőse egyelőre külsősként, szerződésre dolgozik. Kiss Szilvia rövidesen a társulat tagja lesz.

A 2020/21-es évad tervét Varga Emese ismertette. A társulat július folyamán befejezi be a Szeretkezz, ne háborúzz! című Lüszisztraté-átirat próbáit, az előadás premierjét szeptember 18-ára tűzték ki. A nagyszínpadon a négy plusz egyes modellt követik. Saját produkcióban mutatják be Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című drámáját (rendező: Czajlik József), Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművét (rendező: Eperjes Károly), Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját (rendező: Michal Vajdička). Vendégelőadásként a kassai Tháliából a Noszty fiú esete Tóth Marival érkezik Komáromba. A stúdióban két saját és két vendégprodukcióval számolnak: Shakespeare Hamletjén Matusek Attila dolgozik a pozsonyi magyar színművészetis hallgatókkal, és tíz év után újra rendez a Jókai Színházban Rastislav Ballek, akit A hentessegéd révén ismerhetnek a komáromi nézők (a darabról még folyik az egyeztetés). Látható lesz a Vasmacska Stúdiószínpadon Laboda Róbert és Matusek Attila Pillanat, amely kilóg az időből című sci-fi monodrámája (Matusek Attila rendezésében és előadásában), valamint az idén februárban elhunyt Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című darabja (rendező: Telihay Péter, előadja: Culka Ottó). Ez utóbbi monodráma a szlovákiai magyar létélményünknek tükröt tartó Soóky-féle Trilógia egyfajta szabad lezárása.

Garajszki Margit a gyerek- és ifjúsági előadások kapcsán elmondta, a pedagógusokkal egyeztetve a 2020/21-es évadban is megtartják a bérletek jelenlegi rendszerét, két-két előadást kínálva az óvodásoknak, az alsó és a felső tagozatosoknak, míg az ifjúsági bérletesek négy darabot tekinthetnek meg. A színház a kisebbekre gondolva Szarka Gyula Tücsöklakodalom című zenés „mesekoncertjét” mutatja be, további előadásokat pedig meghívnak a színházba. A középiskolás csomagban egyebek mellett a Hamlet szerepel – ehhez kapcsolódva színháztörténeti vetélkedőt is hirdet a színház.

A Komáromi Jókai Színház pénzügyi helyzetét röviden Banai Tóth Pál vázolta. Elmondta, Nyitra megye jövő hétre hívta össze a kulturális intézmények igazgatóit és gazdasági vezetőit, várhatóan ott kapnak tájékoztatást arról, a koronavírus-helyzet milyen hatással lesz a színház jövő évi költségvetésére, a megyétől érkező támogatás összegére. Az új gazdasági igazgató megjegyezte, emellett számolni kell a színház kieső saját bevételeivel, valamint azzal a ténnyel, hogy a szponzori támogatások is csökkenhetnek; ebben a helyzetben igyekeznek maximálisan kihasználni a pályázati lehetőségeket.

Az évadzáró társulati ülésen Ferenczy Anna művésznő átadta az általa alapított Ferenczy Anna-díjat – az elismerés az évad színészének jár, és a társulat tagjai szavaznak róla. A kollégák voksai alapján a díjat Szabó Viktor vehette át. Szintén házon belül döntenek a Legjobb Színházi Dolgozó díjáról, amellyel a háttérben tevékenykedő munkatársakat ismerik el – idén Fabó Máriát, a színház marketingvezetőjét érte a kitüntetés. A legtöbbet foglalkoztatott társulati tagnak járó Színészrobot díjat a csonka évadban nem adták át.

A színház vezetése az ülés végén köszöntötte Szentpétery Arankát, akit a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetett ki. A nyugalmazott művésznő, a Jókai Színház örökös tagja felindultan mesélte el, milyen méltatlan körülmények között – a lakóház lépcsőházában – kézbesítették neki a kitüntetést. Egyebek mellett arra is kitért, azt várja Gál Tamástól, hogy visszaadja a színház becsületét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.