Esterházy Béke-díjas

Frankfurt. Esterházy Péter tegnap átvette a német könyves szakma Béke-díját, amelyet személyében – Konrád György után – másodszor kapott meg magyar író.

Frankfurt. Esterházy Péter tegnap átvette a német könyves szakma Béke-díját, amelyet személyében – Konrád György után – másodszor kapott meg magyar író.

A Harmonia Caelestis és a Javított kiadás szerzője rangos közönség, mintegy 700 díszvendég, köztük Horst Köhler német államfő jelenlétében azt mondta, hogy az irodalmat nem díjak miatt művelik. Az irodalom nem a tolerancia, hanem a szenvedély és a szeretet birodalmába tartozik. Szeretettel azonban nem lehet társadalmat alkotni, ahhoz nem elég megbízható. Az irodalom nem a béke követe, ha egyáltalán valamié, akkor a szabadságé. A szabadság azonban egyszer békét, máskor háborút akar. Michael Naumann, egykori kulturális miniszter, a Die Zeit című hetilap társkiadója, Esterházy méltatója azt emelte ki, hogy a díjazott munkásságának fő témája: az idő és a történelem. Esterházy mindent tud, csak hazudni nem. A Harmonia Caelestis folytatására, a Javított kiadásra utalva Naumann kiemelte Esterházy bátorságát. Tisztelettel adózott Esterházy fordítóinak, lektorainak, kiadóinak is, akik „műveit a magyar nyelv luxusnegyedéből korunk világirodalmába” vezették át. Petra Roth, Frankfurt főpolgármestere páratlan európai nyelvművésznek és gondolkodónak nevezte Esterházy Pétert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?