Érvénytelen a Vilja megvétele?

Vladimír Železný: zseniális üzletember vagy mindenre elszánt csaló?

Vladimír Železný: zseniális üzletember vagy mindenre elszánt csaló? TASR-felvétel Vladimír Železný, a Nova vezérigazgatója a hét végén bejelentette, hogy a kereskedelmi televízió alapítói közül hárman – Josef Alan, Hunčík Péter és Vlastimil Venclík – 370 millió cseh koronáért eladták a mintegy 25 százalékos részvénycsomagjukat a Central European Television (CET) 21 csoportban, amely a Nova műsorsugárzási engedélyének tulajdonosa. Az említett három személy által létrehozott Vilja társaságot Csehország legerősebbnek tartott pénzügyi csoportja, a prágai PPF vette meg, amely igyekszik megszerezni az ellenőrzést a Nova televízió felett.

Železný szerint azonban ez az üzlet érvénytelen, mert a Viljára elővásárlási joga volt a MEF Holdingnak, amely jelenleg a Nova legerősebb tulajdonosa. A MEF Holding tulajdonosa Jiří Šmejc Vladimír Železný szerint már be is perelte a Vilját szerződésszegésért.

A Právo című prágai lap hétfőn megjelent kiadásában azt írja, hogy a MEF Holding és a Vilja között aláírt szerződés a jövőbeni szerződésről egy olyan paragrafust is tartalmaz, miszerint a szerződés megszegéséért 50 millió korona a büntetés. Hogy ez valóban így van-e, azt a Právónak az érdekelt felek közül egyik sem kívánta megerősíteni.

A Novát jelenleg a Železnývel együttműködő MEF Holding ellenőrzi. A prágai sajtó azonban úgy tudja: ha a PPF és a Vilja közötti üzletet az illetékes bíróságok érvényesnek ítélik meg, akkor a PPF kezébe kerülne a CET 21 csoport részvényeinek az 52,1 százaléka, ami döntő befolyást biztosítana számára Kelet-Európa legsikeresebb és legnagyobb nyereséget produkáló kereskedelmi televíziójában. A PPF a Viljával kötött üzletet a múlt csütörtökön jelentette be, részletek közlése nélkül. Železnýék erre reagáltak.

A Nováért folyó új küzdelem az utóbbi hetekben a cseh sajtó figyelmének a középpontjában van. Ennek kapcsán a legolvasottabb prágai napilap, a Mladá Fronta Dnes június végén rövid portrét közölt a Vilja tagjairól is. Hunčíkról azt írta, hogy a Nova által szerzett jelentős bevételek mintha nem is változtatták volna meg. Továbbra is Dunaszerdahelyen él, bár most már saját villájában. Hetente kétszer fogadja pácienseit a helyi pszichiátrián, s együttműködik a magyar közszolgálati televízióval is. Szülővárosában anyagilag hozzájárult a helyi kolostor, valamint a zsinagóga újjáépítéséhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?