Eros Ramazzotti: ER9S

A zenei lobbi az európai országok közül legeredményesebben Franciaországban és Olaszországban fejti ki tevékenységét. Aki nem hiszi, nézze meg a francia és az olasz slágerlistákat! A hazai kedvencek uralják, idegen ott nagyon nehezen tudja megvetni a lábát.

A zenei lobbi az európai országok közül legeredményesebben Franciaországban és Olaszországban fejti ki tevékenységét. Aki nem hiszi, nézze meg a francia és az olasz slágerlistákat! A hazai kedvencek uralják, idegen ott nagyon nehezen tudja megvetni a lábát. Kifelé viszont már működik a dolog (és ez a lobbi lényege), így a francia és az olasz sztárok népszerűek szerte a kontinensen, sőt a tengerentúlon is népes a rajongótáboruk. Pedig a legtöbbjük az anyanyelvén énekel! Az olaszok jó hírnevét a nagyvilágban főleg Eros Ramazzotti öregbíti, tizenöt éve a nemzetközi élvonalban van, bizonyítva ezzel, hogy nem csak akkor lehet valakiből világsztár, ha angolul énekel. A zenészkollégák között is nagy tiszteletnek örvend, énekelt már Cherrel, Tina Turnerrel, Andrea Bocellivel... Sikeres, sármos, bolondulnak érte a nők, mi kell még?

1963. október 28-án Róma egyik szegénynegyedében született. Eros zenei karrierje azzal kezdődött, hogy édesapjának sikerült összehoznia egy találkozót Gianni Raverával, aki a San Remo-i dalfesztivál mindenese volt. Gianni hathatós segédletével Eros elindult az 1981-es versenyen, ahol meg sem állt a döntőig. Rock 80 – ez volt a címe a dalának. Saját maga írta, és bár nem volt benne semmi különös, mégis lemezszerződést eredményezett. 1984-ben jött az igazi áttörés, amikor ugyanezen a fesztiválon előadta a Terra Promessa című dalát, és ezzel első lett. Két évvel később ismét megnyerte a fesztivált az Adesso Tu című felvételével. A nemzetközi ismertséget az 1988-as lemeze hozta meg, ekkor lépett ki az olasz szépfiú szerepköréből, és igazi sztár lett. Dél-Amerikában is megismerték, amely annak köszönhető, hogy anyanyelve mellett gyakran énekel spanyolul is. Argentína és Brazília mellett az Egyesült Államokban, sőt Japánban és Dél-Koreában is sikeres turnékon vett részt, már akkor olyan sztárok társaságában lépett fel, mint Elton John, Rod Stewart, Joe Cocker és Jimmy Page. Ezt követően csak úgy sorjáztak a stílusában hasonló, mégis egyre sikeresebb Eros-albumok. Egészen 1996-ig, amikor a Dové c’é Musica kapcsán a kritikusok egy új Erosról kezdtek beszélni, aki kifinomultabb, kreatívabb, de megőrizte a régi pozitív tulajdonságokat is. Ez az első lemez, amelynek saját maga volt a producere. Ezután összegzett, kiadta a legnagyobb slágereit. A Best Of-lemez megjelenése hidat képezett a múlt és a jövő között, a rajta szereplő új dalok még a szkeptikusokat is meggyőzték az énekes zenei tudásáról.

Eros 2000-ben jelentkezett utoljára albummal. A Stilelibero is nagy siker volt a Fuoco Nel Fuoco és a Piu Che Puoi című slágereknek köszönhetően. Ez utóbbi duett Cherrel. Az énekes azóta több megpróbáltatáson is keresztülment, édesanyja meghalt, felesége pedig elvált tőle, és magával vitte a kislányukat, Aurora-t. Eros a stúdióban próbált felejteni. Az Un’ Emozione Per Sempre című dal volt az előfutára a június elején megjelent lemezének, amely az ER9S címet viseli, utalva arra, hogy ez sorban a kilencedik stúdióalbuma, természetesen nem számítva a koncert-, és Best Of-kiadványokat. Ez eddigi legszemélyesebb hangvételű anyaga, beleszőtte mindazokat az érzelmeket, csalódásokat, fájdalmakat, amelyek tavaly érték.

Ezzel ismét bebiztosította magának a slágerlistákon való huzamosabb szereplést, s bár új rajongókat nem hinném, hogy maga mellé tudna állítani, azonban a már meglévők is vannak pár millióan, akik nem hagyták őt cserben, lemeze Európa-szerte az eladási listák élvonalában tanyázik. Eros rajongói már csak ilyenek! Hiába, aki egyszer megkedveli a zenéjét, az többé nem menekül. Meg amúgy is: jó ez a lemez! (Puha József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?