Erős hidat épít a hazai és a norvég zenei elit

xx

A hídépítés tudománya nem elsősorban a muzsikusok terepe, ez a mostani összefogás azonban sokat ígérő. A Pohoda fesztiválon startol a projekt, amely kis hazánkban párját ritkítja.

A szlovák és norvég zenei megmondóemberek, akik a jazz, a kortárs komolyzene és a világzene területére vetik vigyázó szemüket, úgy vélik, sok a közös e két nemzet zenéjében. A Building Bridges projektben a Konvergencie kortárs zenei fesztivál szervezői viszik a prímet, a fesztivál logója alatt jelenik meg a Spev című album, amelyen az észak-európai, illetve a szlovák nép muzsikája találkozik. Az egymást inspiráló hatásokról július 12-én, pénteken lehet meggyőződni – ekkor jelenik meg bakeliten, CD-n és az összes streamingfelületen, illetve aznap este debütál a trencséni Pohoda fesztiválon a különleges zenei projekt.

Az Ej, čí to domčok című első ízelítő már elérhető a netes streamingplatformokon –Gabriela Kováčiková népdalénekesnő és neves norvég kollégája, Åsne Valland Nordli közös előadásában.  Tényleg izgalmas ez a minimalista kompozíció, mivel mindkét nép folklórelemeit felvonultatja, ám mindkét hallgatótábor számára tartalmaz váratlan furcsaságokat.

A projekt norvég ágát Audun Strype hangmester és Nils Økland zeneszerző képviseli. Az albumon dolgozó szakemberek korábban a tekintélyes ECM kiadó felvételein működtek közre, olyan legendákkal, mint Keith Jarret, Bill Frisell, Pat Metheny és Arvo Pärt.A Building Bridges – Spev című album 12 számot tartalmaz. A lemez producere a Longital duó egyik fele, Daniel Salontay gitáros-zeneszerző, aki hazánk egyik legsikeresebb, egyben leghaladóbb lemezkiadója, a Slnko Records társalapítója. 

A lemezen a hazai zenei élet csúcsa képviselteti magát, többek közt Jozef Lupták csellista, Boris Lenko tangóharmonikás és zongorista, Branislav Dugovič klarinétművész és Róbert Ragan bőgős.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?