Emlékét hűséggel akarják őrizni

Amikor a felbári alapiskola tantestülete Felbár község önkormányzatával, a római katolikus plébániával, valamint a szülői szövetséggel úgy döntött, hogy az iskola Batthyány-Strattmann László nevét veszi fel, a döntés minden szempontból megalapozott volt.

Amikor a felbári alapiskola tantestülete Felbár község önkormányzatával, a római katolikus plébániával, valamint a szülői szövetséggel úgy döntött, hogy az iskola Batthyány-Strattmann László nevét veszi fel, a döntés minden szempontból megalapozott volt. Névadónk olyan példakép számunkra, akinek értékrendjét a tantestület, a tanulók és a szülők egyaránt büszkén vállalják. A választás azért sem volt véletlen, mivel gyermekkorának egy részét a felbári kastélyban töltötte.

Batthyány-Strattmann László élhette volna a gazdagok gondtalan életét, de ő inkább a szegények orvosa szerepét választotta. Korát messze meghaladta szociális beállítottsága, melyet az igazság és egyenlőség hatott át.

Az iskola és a pedagógus szerepe mindig akkor kerül az érdeklődés homlokterébe, amikor a társadalomban jelentős változások mennek végbe. Jelenleg is jelentős változások korát éljük, amikor a társadalmi átalakulás tempója gyorsabb a nemzedékváltás ritmusánál. A Felbári Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, amely ma Batthyány-Strattmann László nevét veszi fel, minden téren eleget kíván tenni a növekvő társadalmi és szülői elvárásoknak, valamint névadónk hagyatékának és értékrendjének. Végzős növendékeink 70 százaléka érettségivel végződő középiskolákban folytatja tanulmányait. Az oktatás minőségét bizonyítja az a tény is, hogy az országos felmérések során magyar nyelvből és matematikából tanulóink a szlovákiai átlagnál jobb eredményeket értek el. Nevelőtestületünk hatékony munkáját dicséri, hogy a tanulmányi versenyeken, olimpiászokon jó eredményeket érünk el. Fenntartónkkal, Felbár község önkormányzatával, egyenrangú, gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk.

A jó iskola legfőbb ismérve a színvonal. A lelkes, ambiciózus, új didaktikai és módszertani eljárások iránt fogékony tantestületen kívül a magas nívóhoz azonban a tárgyi, anyagi-műszaki feltételeket is biztosítani kell-kellene. Mert ezen a téren is névadónk nyomdokain kívánunk haladni, aki mindig élen járt a fejlesztésben és újításban. Sajnos jelenleg az üzemelési költségek fedezésével is gondjaink vannak, a fejlesztésről már nem is beszélve.

Névadónk, a nemrég boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László herceg rendkívüli ember volt: hivatását szerető világi hívő, mintaférj és édesapa, a szegények segítője. Az általa képviselt szellemi és erkölcsi értékekre nekünk is szükségünk van a megkapaszkodáshoz, a jövő építéséhez. Nagy felelősség, ugyanakkor megtiszteltetés is ez számunkra. Emlékét és hagyományát hűséggel és szeretettel megőrizzük.

A szerző a felbári alapiskola igazgatója

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?