Elveszettnek hitt Faulkner-dráma jelent meg első alkalommal

<p>Első alkalommal jelent meg nyomtatásban William Faulkner egy régen elveszettnek hitt egyfelvonásos drámája, a Twixt Cup and Lip, amely a közelmúltban a Virginia Egyetem archívumából került elő.</p>

A Twixt Cup and Lip című darabot közvetlenül az első világháború után írta Faulkner. A vígjáték főszereplője egy modern gondolkodású fiatal nő, akinek egyszerre két férfi udvarol.    Faulkner a húszas évei elején járt, amikor a színmű született. A The Standard Magazine főszerkesztője, Andrew Gulli bukkant rá a darabra, aki az utóbbi években F. Scott Fitzgerald, Mark Twain, John Steinbeck és számos más híres író eltűntek vélt írásait is felkutatta. A darabot a Standard a pénteken megjelenő ünnepi számában közli.    "Faulkner akkor írta ezt a színművet, amikor különösen a nőket érintő, nagy társadalmi változások zajlottak" - mondta el Gulli. Hozzáfűzte, hogy a darab azért is különleges, mert Faulkner vígjátéki vénáját is bemutatja, valamint a dzsesszkorszak független nőalakjainak születőben lévő témájával foglalkozik, amely később F. Scott Fitzgerald és Dorothy Parker műveiben jelenik meg.    Az 1962-ben elhunyt, Nobel-díjas Faulkner az amerikai regényirodalom géniusza volt, művei nyomán készült a Hosszú, forró nyár, valamint a Szegények és gazdagok című fim is, de pályája elején még többnyire színműveket és költeményeket írt.    A Twixt Cup and Lip még akkor készült, amikor a szerző a Mississippi Egyetem egy színházi csoportjának tagja volt. A cím egy ókori görög eredetű angol mondásra utal (There's many a slip twixt the cup and the lip), amely azt jelenti, a mégoly biztos kimenetelű dolgok is tartogathatnak meglepetést.    A Twixt Cup and Lip megszületése táján dolgozott a The Marionettes című egyfelvonásosán is, amely romantikus érzelmeit ábrázolta középiskolai szerelme, későbbi felesége, Estelle Oldham iránt. Elképzelhető, hogy a Twixt Cup and Lip megírását is ez a kapcsolat ihlette. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!