Elődeink relikviái

A Bodrogköz csücskében fekvő Kistárkány hagyományápoló községként ismert a környéken. A régió két tájháza közül is az egyik Kistárkányban található.

A Bodrogköz csücskében fekvő Kistárkány hagyományápoló községként ismert a környéken. A régió két tájháza közül is az egyik Kistárkányban található. A falu egykori népéletének eszközeit két évvel ezelőtt a ma hetvennyolc éves Kovács Tibor gyűjtötte össze, mert azt szeretné, ha az utókor a tárgyak révén emlékezhetne a régi időkre. A Munkácson Kereskedelmi Akadémiát végzett Kovács Tibor volt jegyzőgyakornok, gazdálkodó, tanító, majd a II. világháború során katonaként Csapnál elfogták, és fogolytáborba került. Több éves megpróbáltatás után tért haza, a vasútnál kapott munkát, onnan is ment nyugdíjba. 1988-tól, miután átvette a stafétabotot a néhai Petrik Andor helyi tanítótól, ő a község krónikása.

„Amikor Nagy Zoltán református lelkész nem tudott mit kezdeni a megüresedett régi egyházi épülettel, megkérdezte, nincs-e valami ötletem, hogyan lehetne kihasználni. Van, hogyne lenne, válaszoltam, ott a sok régiség, sajnálom őket kidobni, rendezzünk be egy helytörténeti múzeumot. A tiszteletes úrnak tetszett a gondolat, és hozzákezdtünk a helyiségek rendbehozatalához” – vázolta az előzményeket Tibi bácsi.

A tájház két évvel ezelőtt nyílt meg, a gyűjteményben a gazdasági eszközök kisebb darabjai, a házi kézművesség szerszámai, a szövés-fonás kellékei, szőttesek, a kenyérsütés és méhészet eszközei és további sok-sok helyi jellegű tárgy kapott helyet. „Első nekifutásra nyolcvan tárgyat gyűjtöttünk össze, de tovább jártuk a padlásokat. Ma száztíz darabból áll a gyűjtemény, ezek háromnegyed részét nagyapám, Kovács Tibor Zoltán hagyta rám” – tette hozzá Kovács Tibor.

A gyűjteményt bármikor megtekinthetik a Tisza-parti községben megforduló látogatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?