Kultúra

Előadások nélkül zár az évad

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásával szerdán elvben újra megnyílhattak a hazai színházak; legfeljebb 100 fős közönség előtt, a kötelező távolság betartásával akár játszhatnának is. A pozsonyi Ifjú Szivekben, a Komáromi Jókai Színházban és a kassai Tháliában érdeklődtünk, mennyire látják reálisnak ezt a lehetőséget.
Lakatos Krisztina

2020. május 22. 17:44

ddd
A Szeretkezz, ne háborúzz! olvasópróbája a Komáromi Jókai Színházban – a próbafolyamat két héttel a tervezett premier előtt szakadt félbe. (Milan Drozd felvétele)

Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője azt mondja, mivel pozsonyi székházukban márciusban elkezdődött és a tervek szerint év végéig tart a felújítás, hazai színpadon tartott előadásokkal eleve nem számoltak. Az eredetileg a következő időszakra tervezett, majd a járvány hatására lemondott külső előadások szervezői közül a napokban többen érdeklődtek a lehetséges időpontok felől, de bizonytalan, hogy a helyszínek megfelelnek-e a jelenleg érvényes paramétereknek. 

„Sok a félreértés az új rendelkezés körül. Nemcsak a 100 fő lényeges, hanem az is, hogy a távolságtartás végett egy nézőre 15 négyzetmétert kell számolni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy 200 férőhelyes vidéki kultúrházban 20 ember előtt mehetne egy-egy előadás. A másik oldalról nézve, táncszínházban a színpadon nem lehet távolságot tartani: húszan ugrálnak egy tízszer tízes területen, a táncosok egymáshoz érnek, egymás arcába lihegnek... A zárt térben tartott előadásokat a következő hetekben már csak ezért sem tartom reálisnak. Nyári, szabadtéri fellépésekre látok esélyt, de itt is inkább koncertek jöhetnek szóba”

– tette hozzá a Szivek koreográfusa. 

A társulat addig is próbál, és két új bemutatón dolgozik: az Autentikának eredetileg májusra tervezték a premierjét, ez a produkció nagyrészt készen van; a Sereglei Andrásékkal koprodukcióban készülő, részben prózai elemekre épülő Kötelező érvényű javaslat pedig őszre állhat össze. 

Az Ifjú Szivek egyébként a kulturális minisztériumhoz tartozó többi színházzal együtt két hete megkapta az utasítást, hogy zárják le a 2019/2020-as évadot, és készüljenek a következő szezonra. 

A kassai Thália Színház társulata sem lép már közönség elé ebben az évadban – cserébe viszont előbbre hozták a 2020/2021-es kezdést. Czajlik József direktortól megtudtuk, az utóbbi 10 évben nagyjából az a gyakorlat alakult ki Kassán, hogy júniusban csak elvétve tartanak otthon előadásokat, az utolsó hetek a vendégszereplések, fesztiválok, falunapok jegyében telnek, ezeket pedig idén sorra mondták le a szervezők. Az elmaradt fellépések nagy részét már átszervezték a jövő évadra: szeptembertől ezeket pótolják, éppen ezért a házon belüli munka a próbákkal augusztus 18-án elkezdődik. Az első premiert október 29-re időzítették – az eredetileg az idei, jubileumi évad megkoronázásának szánt Parasztoperát Rédli Károly rendezi. 

Czajlik József hozzáteszi, mivel a színház néhány éve a színházi nevelési produkciókra összpontosít, a kisebb gyerekeknek szánt meseelőadásokat rendszerint megvásárolták. Ebben a helyzetben azonban nekiláttak egy saját mesejáték színpadra állításának; ami a 2019/2020-as szezonból még hátra van, ennek a próbáival telik.

Komáromban a lehetséges újranyitás napra pontosan egybeesett az igazgatóváltással: Gál Tamás szerdán vette át a Jókai Színház kormányrúdját Tóth Tibortól. Az új vezetés tájékoztatása szerint a napokban áttekintik az elmaradt előadásokat és átgondolják a lehetőségeket. Egyebek mellett mérlegelik, hogy a nem megtartott, bérletes stúdió-előadások (a Jelenetek egy házasságból a Csavar Színház előadásában, valamint a De mi lett a nővel? a City Reboot Polgári Társulás produkciójában) lejátszhatók-e a nagyszínpadon. Emellett reményeik szerint a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés Arisztophanész-átirat legalább a házi bemutatóig eljuthat még ebben az évadban – a darab próbafolyamata két héttel a tervezett premier előtt szakadt félbe a március 10-én életbe lépett korlátozások miatt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.