Előadások nélkül zár az évad

ddd

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásával szerdán elvben újra megnyílhattak a hazai színházak; legfeljebb 100 fős közönség előtt, a kötelező távolság betartásával akár játszhatnának is. A pozsonyi Ifjú Szivekben, a Komáromi Jókai Színházban és a kassai Tháliában érdeklődtünk, mennyire látják reálisnak ezt a lehetőséget.

Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője azt mondja, mivel pozsonyi székházukban márciusban elkezdődött és a tervek szerint év végéig tart a felújítás, hazai színpadon tartott előadásokkal eleve nem számoltak. Az eredetileg a következő időszakra tervezett, majd a járvány hatására lemondott külső előadások szervezői közül a napokban többen érdeklődtek a lehetséges időpontok felől, de bizonytalan, hogy a helyszínek megfelelnek-e a jelenleg érvényes paramétereknek. 

„Sok a félreértés az új rendelkezés körül. Nemcsak a 100 fő lényeges, hanem az is, hogy a távolságtartás végett egy nézőre 15 négyzetmétert kell számolni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy 200 férőhelyes vidéki kultúrházban 20 ember előtt mehetne egy-egy előadás. A másik oldalról nézve, táncszínházban a színpadon nem lehet távolságot tartani: húszan ugrálnak egy tízszer tízes területen, a táncosok egymáshoz érnek, egymás arcába lihegnek... A zárt térben tartott előadásokat a következő hetekben már csak ezért sem tartom reálisnak. Nyári, szabadtéri fellépésekre látok esélyt, de itt is inkább koncertek jöhetnek szóba”

– tette hozzá a Szivek koreográfusa. 

A társulat addig is próbál, és két új bemutatón dolgozik: az Autentikának eredetileg májusra tervezték a premierjét, ez a produkció nagyrészt készen van; a Sereglei Andrásékkal koprodukcióban készülő, részben prózai elemekre épülő Kötelező érvényű javaslat pedig őszre állhat össze. 

Az Ifjú Szivek egyébként a kulturális minisztériumhoz tartozó többi színházzal együtt két hete megkapta az utasítást, hogy zárják le a 2019/2020-as évadot, és készüljenek a következő szezonra. 

A kassai Thália Színház társulata sem lép már közönség elé ebben az évadban – cserébe viszont előbbre hozták a 2020/2021-es kezdést. Czajlik József direktortól megtudtuk, az utóbbi 10 évben nagyjából az a gyakorlat alakult ki Kassán, hogy júniusban csak elvétve tartanak otthon előadásokat, az utolsó hetek a vendégszereplések, fesztiválok, falunapok jegyében telnek, ezeket pedig idén sorra mondták le a szervezők. Az elmaradt fellépések nagy részét már átszervezték a jövő évadra: szeptembertől ezeket pótolják, éppen ezért a házon belüli munka a próbákkal augusztus 18-án elkezdődik. Az első premiert október 29-re időzítették – az eredetileg az idei, jubileumi évad megkoronázásának szánt Parasztoperát Rédli Károly rendezi. 

Czajlik József hozzáteszi, mivel a színház néhány éve a színházi nevelési produkciókra összpontosít, a kisebb gyerekeknek szánt meseelőadásokat rendszerint megvásárolták. Ebben a helyzetben azonban nekiláttak egy saját mesejáték színpadra állításának; ami a 2019/2020-as szezonból még hátra van, ennek a próbáival telik.

Komáromban a lehetséges újranyitás napra pontosan egybeesett az igazgatóváltással: Gál Tamás szerdán vette át a Jókai Színház kormányrúdját Tóth Tibortól. Az új vezetés tájékoztatása szerint a napokban áttekintik az elmaradt előadásokat és átgondolják a lehetőségeket. Egyebek mellett mérlegelik, hogy a nem megtartott, bérletes stúdió-előadások (a Jelenetek egy házasságból a Csavar Színház előadásában, valamint a De mi lett a nővel? a City Reboot Polgári Társulás produkciójában) lejátszhatók-e a nagyszínpadon. Emellett reményeik szerint a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés Arisztophanész-átirat legalább a házi bemutatóig eljuthat még ebben az évadban – a darab próbafolyamata két héttel a tervezett premier előtt szakadt félbe a március 10-én életbe lépett korlátozások miatt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?