Elnyugszunk egyszer, végleg el...

Az évek súlyától görnyedt, reszketeg Ilon néninek nem élt már senkije. Amikor eltemették, mégis ott állt sírja mellett az egész falu.

Az évek súlyától görnyedt, reszketeg Ilon néninek nem élt már senkije. Amikor eltemették, mégis ott állt sírja mellett az egész falu. „Meglásd – szorította meg kezem a nagyanyám – mindenszentekkor felette ég majd a legtöbb gyertya!” Az ezernyi apró lángocskától szinte nappali fényben úszó temetőben valóban számolatlan gyújtották az emberek a gyertyákat. Nem akadt olyan rég elfelejtett, besüppedt sírhalom, amelyikre legalább egy kis mécsest ne rakott volna valaki. Bennünket, gyerekeket arra is megkértek, hogy a temető oldalsó végében elhantolt, korán elhunyt kisdedek fejfáinak tövébe vigyünk egy-egy szál gyertyát. A pisla lángnyelvek sejtelmes árnyékokat rajzoltak az arcunkra, s közben az apró fénykévék úgy nyújtóztak az ég felé, mint egy közös fohász.

A gyermekeimnek rendszerint ilyenkor, mindenszentek közeledtével szoktam felidézni ezeket az emlékképeket. Hogy bármennyire hihetetlen is, de az én gyermekkorom idejében mindenszentekkor mintha még a szél is másképpen fújt volna: csöndesebben és megértőbben. Már csak ezért sem kellett gyertyák helyett agyondizájnozott, szél- és esőálló mécseskölteményeket beszerezni a kegyelet és emlékezés napjára. És persze faluhelyen a betonlapokkal borított sírhely is – amelyen az egyszerű gyertya meg sem áll – ritkaságszámba ment. A sírokat virággal ültették tele a hozzátartozók, gyomlálgatták, kapálgatták, és mindenszentek napján előkerültek a saját nevelésű krizantémok. Nem kellett lelakatolni a kővázákat és a koszorúkat, hisz’ még a legelvetemültebb tolvajnak sem jutott eszébe, hogy meglopja az élőket és meggyalázza a halottakat.

Ebben a felgyorsult világban – ahol nemhogy több, de általában még két generáció sem él együtt – már nincs, aki a sírokkal törődjön. Egyszerűbb a kőlap és az emlékezés olcsó művirágai... Hiába, sorsunkban törékenyek, emberségünkben esendőek vagyunk. Drága, atyai nagymamámat két éve veszítettük el. Az égbolt már hónyelven szólt a földdel, amikor elhantolták. Nehéz nélküle. És nehéz volt elfogadni, hogy az idő természetes folyamán túl ő már végérvényesen az öröklété: Isten meghívottja. „Mindannyian elnyugszunk egyszer, halandó és veszendő a világ” – mondta már nagybetegen. De isteni meghívatottságunk reménysége épp abban fészkel, hogy érzékeljük a múlandóságunkat. Ha máskor nem is, hát legalább mindenszentek idején. Mert a veszteségek előbb-utóbb megjelennek az életünkben. Van, akinek alig pár hónap vagy év jutott a földi esztendők körforgásából, és akad, aki egy teljes emberöltő súlyával távozik. A megrendülésről nehéz vallani: ahány hit, annyiféle a természete. Akaratlanul is a mélyen hívő költő, Pilinszky János egyik verssora jár a fejemben: „Ha öröklétre születtünk, mért halunk meg hiába?!” Utóbb magyarázatként azt írta, hogy „van, amikor az őszinteség a kétségbeesett lélek maradék ereje”. Hiszen ő is pontosan tudta, hogy az Isten teremtette világban semmi sincs „hiába”, legfeljebb olykor minden másnál erősebb a fájdalom... Mindenszentek krizantémos, gyertyafényes napja a lélek hitet erősítő napja is. Emlékszem, mennyire elkerekedett a gyerekeim szeme, amikor először látták, hogy odahajolok nagyszüleim fejfájához és megcsókolom. Köszöntem – feleltem ki sem mondott kérdésükre. És azóta ők is ugyanúgy tesznek. Ezt a „köszönést” még nagyanyámtól tanultam, s nem valamiféle katartikus szertartás – egyszerűen jólesik. Mint a teljesség egy lélegzetvétele, amelyben élők és holtak összetartoznak. Mert egyszer, bizony elnyugszunk végleg. És senki sem tudhatja a napot és az órát... Az ítélet egyedül Istené. A mi egyetlen lehetőségünk a közös bánatban s az ingyenes kegyelemben való osztozás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?