Elkezdődött a Berlinale

Az „A” kategóriás európai filmszemlék sorát minden évben Berlin nyitja, még a téli hónapokban. Idén február 6-án kezdődtek a vetítések, az első hétvége mérlegét tekintve szokatlanul nagy amerikai érdeklődés közepette.

George Cloonyt kiborította egy újságíró TASR-felvételAz „A” kategóriás európai filmszemlék sorát minden évben Berlin nyitja, még a téli hónapokban. Idén február 6-án kezdődtek a vetítések, az első hétvége mérlegét tekintve szokatlanul nagy amerikai érdeklődés közepette. Hollywoodból minden eddiginél több sztár érkezett filmje promóciójára, többek között Nicole Kidman, George Clooney, Nicolas Cage és Dustin Hoffman.

A Berlinale szervezői kétségtelenül sokat tettek azért, hogy az európai film ünnepe Amerikát is bekebelezze. Filmfesztiváljuk nyitó- és záróakkordjaként két tengerentúli alkotást tűztek műsorra: a Chicago című sokat méltatott és sok díjra esélyes filmmusicalt és Martin Scorsese Gangs of New York című filmeposzát. Emellett teret adtak több amerikai produkciónak is, melyek így igencsak ellepték az európai és ázsiai filmek kínálatát. Az öreg kontinens tehetségeire így talán kevesebb fény hull a szemle folyamán, műveik azonban várhatóan nagyobb figyelmet kapnak a díjazásban.

A Berlinale közönsége már most többet beszél a Knafajim Svurot című izraeli alkotásról – még ha a címét kiejteni nem tudja is –, mint bármelyik szuperprodukcióról. Nir Bergman filmje egy családról szól, melynek feje (az apa) meghal a helyi vérengzésekben. Az anya egyedül marad négy gyermekével, és mindent megtesz azért, hogy meggyógyítsa a család „törött szárnyát” – melyet a cím jelez. A film elnyerte az izraeli filmszemle díjainak javát, valamint a Palm Springs-i és a tokiói filmfesztivál fődíját.

A Törött szárnyak legnagyobb riválisának pedig az olasz Io Non Ho Paura (Nem félek) című alkotást nevezik, mely kamasz bűnözőket állít a középpontba, akik bűncselekményeik által válnak felnőtté. Az alkotást rendező Gabriele Salvatores 1991-ben a legjobb külföldi film Oscar-díját vehette át a Mediterraneo című munkájáért.

A versenyprogramban azonban részt vesznek olyan híres alkotások is, melyek már a Golden Globe díjesőjéből is arattak: így például Az órák című film Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore főszereplésével és Spike Jonze Adaptation című alkotása.

Saját rendezői debütálását (Confessions of a Dangerous Mind), és Steven Soderbergh Solaris című Tarkovszkij-remake-jét kísérte el George Clooney, akinek nem sikerült megtalálnia a közös hangot a sajtóval. Miután az egyik újságíró unalmasnak nevezte a főszereplésével készült Solarist, Clooney egy tőmondatban válaszolt csak: „Ez egy nagy fa..ság!” Barátja és tettestársa, Soderbergh egy fokkal diplomatikusabb volt: „Nem hinném, hogy Ön képes volna egy ilyen filmet összehozni, és aztán megindokolni, hogy mások szerint miért unalmas” – mondta.

A Berlinalén rajtolt Alan Parker legfrissebb munkája – melyet a mozik is csak a hónap végétől vetítenek – a The Life of David Gale. John Cusack a Magyarországon forgatott Max című filmjét kísérte el (melyet csak az információs blokkban vetítenek), Dustin Hoffman pedig a Moonlight Mile című filmet (mely szintén kimaradt a versenyből). A gyereksztárból felnőtté érett Macaulay Culkin a Party Monster című filmjét kísérte el, mellyel hosszú idő után tért vissza a vászonra.

Nagy meglepetést okozott Jackie Chan, aki egy dokumentumfilmmel vesz részt a versenyben. A Traces of the Dragon: Jackie Chan and His Lost Family (A sárkány lábnyomai: Jackie Chan és elveszett családja) eredetileg saját célra készült, és a színész nem akarta a nyilvánosság elé tárni. Mivel azonban ezekben a hetekben amúgy is Berlinben tartózkodik (a berlini Babelsberg stúdióban forgatja a 80 nap alatt a Föld körül című filmet), meghívták a versenyre. Dokumentumfilmje személyes vallomás ázsiai gyökereiről.

A Berlinale Forum elnevezésű programjában látható az egyetlen magyar résztvevő, Fliegauf Benedek Rengeteg című filmje, mely a múlt hét végén megrendezett Magyar Filmszemlén is nagy feltűnést keltett. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?