Elindult a találgatás a Merkel-film körül

ÖSSZEFOGLALÓBerlin. A filmesek között lelkesedést, a politikai körökben azonban indulatokat váltott ki az Angela Merkel német kancellárról tervbe vett film ötlete, amit a napokban jelentettek be Németországban. Indira Gandhitól Margaret Thatcherig, John F.

ÖSSZEFOGLALÓ

Berlin. A filmesek között lelkesedést, a politikai körökben azonban indulatokat váltott ki az Angela Merkel német kancellárról tervbe vett film ötlete, amit a napokban jelentettek be Németországban. Indira Gandhitól Margaret Thatcherig, John F. Kennedytől Richard Nixonig az elmúlt években csak olyan politikusokról készült film, akik vagy nem voltak már hivatalban, vagy – az esetek túlnyomó többségében – már az élők sorában sem. A jelek szerint a világ legbefolyásosabb női politikusának tartott Angela Merkel ebben is úttörő lesz: ő lehet az első, akiről hivatali idejében mutatnak be filmet.

A filmről egyelőre annyit tudni, hogy nemzetközi koprodukcióban készül és 2017-ben kerül a mozikba. A produkciós cég azzal indokolta az ötletet, hogy Németország első női és az egykori NDK-ból érkező kancellárjának rendkívül izgalmas az élete. A forgatókönyvet a Der Spiegel című hetilap újságírója, Dirk Kurbjuweit írja, akinek eddig két könyve jelent meg a kancellárról. A filmes szakma üdvözölte a tervet, és rögtön meg is kezdődtek a találgatások, hogy ki játssza a főszerepeket. A közösségi portálokon a közönség is javaslatot tehet, Angela Merkel szerepére eddig a legtöbb szavazatot Veronica Ferres kapta. Élénk vita folyik arról is, milyen legyen a film: sokak szerint a kancellár személyiségére kellene összpontosítani, mások viszont úgy vélik, hogy a nők és a hatalom viszonyát kellene a középpontba állítani. Általános vélemény ugyanakkor, hogy az alkotás zsúfolt mozikat és nagy kasszasikert ígér.

Német politikai körökben távolról sem ekkora a lelkesedés. Elsősorban az ellenzék részéről nagy a felzúdulás, különös tekintettel arra, hogy a film bemutatása alig néhány hónappal előzné meg a 2017. őszi parlamenti választásokat, amelyek fő esélyese a dolgok pillanatnyi állása szerint a 2005 óta hivatalban lévő Merkel (aki 2017-ben még mindig csak 63 éves lesz). Nem véletlen tehát, hogy az ellenzéki pártok úgy gondolják: amennyiben a film a tervezett időpontban a mozikba kerül, a kancellárnak kampányolnia sem kell. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?