Elhunyt Schubert Éva színésznő

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után tegnap érte a halál.

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után tegnap érte a halál. Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, több nyelven is tudott, beszélt németül, angolul, franciául és latinul.

Több mint harminc filmben szerepelt, számos tévéjátékban láthatta a közönség, a kilencvenes években hétről hétre ott volt a képernyőn a Szomszédok című sorozatban. Feltűnt a Linda című, népszerű bűnügyi filmsorozatban, de láthattuk Zsurzs Éva gyakran ismételt, legendás tévéfilmjében, a Szabó Magda műve alapján készült Abigélben is. Összetéveszthetetlen hangját mesefiguráknak is kölcsönözte, egyebek mellett Lukréciának a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozatban.

Schubert Éva kényszerből lett színész. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább, nem vették fel egyetemre, mivel apácáknál (angolkisasszonyoknál) nevelkedett. Ezért gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el. Később esti tagozatra felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát, majd a Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. Mivel szimpatizált az 1956-os forradalommal, büntetésből másik színházba helyezték át. Többször váltott társulatot: 1956-tól 1957-ig a József Attila Színház tagja volt, miközben a Madách Színház Irodalmi Színpadán is játszott. 1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt. 1978-tól pedig újból a Vidám Színpadhoz szerződött. 1988-tól a Játékszínben, 2004–2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott.

Vendégszerepelt egyebek mellett a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is. 1995–1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze volt. Schubert Éva több mint öt évtizedet töltött a színpadon.

Az utóbbi években több alkalommal rendezett is. Főbb rendezései közé tartozik Heltai Jenő A néma levente című műve, Pergolesi Úrhatnám szolgálója, de az ő rendezésében mutatta be a Spinoza Színház a „Ki érti a nőket?” Talán Molnár Ferenc! című előadást is.

Tanított, adjunktus volt a Zeneművészeti Főiskolán, és Gór Nagy Mária színiiskolájának is oktatott.

Első férje Zolnay Pál rendező volt, akivel még főiskolás korában házasodtak össze. Második férje Verebes Károly (1920–1987) színész volt.

A drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott, példaértékű életpályája elismeréseként kapta meg 2013-ban a Kossuth-díjat. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett. (MTI, k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?