Elhunyt Kiss Mihály

Életének 65. évében, hosszú betegség után elhunyt Kiss Mihály, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának nyugalmazott titkára. Temetése 2008. február 26-án (kedden) 13 órakor lesz a komáromi református temetőben.
Emlékezetül álljon itt kisebbik fia, Márton által írt életpályája:
Kiss Mihály 1943.

Életének 65. évében, hosszú betegség után elhunyt Kiss Mihály, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának nyugalmazott titkára. Temetése 2008. február 26-án (kedden) 13 órakor lesz a komáromi református temetőben.

Emlékezetül álljon itt kisebbik fia, Márton által írt életpályája:

Kiss Mihály 1943. október 5-én született Komáromban, a Komáromi Gimnáziumban és a Kassai Ipari Középiskolában érettségizett. Búcson fiatalon bekapcsolódott a kulturális életbe, 1965-ben szervezője, később elnöke volt a Petőfi Ifjúsági Klubnak és annak keretében megalakították az esztrád- és tánccsoportot. Az árvíz után a megmaradt kultúrházakban Karvától a Csallóközön keresztül Gútáig ingyen kultúrműsorral szórakoztatták a települések lakosságát. Izsák Lajossal megalakították a Petőfi Irodalmi Színpadot, melynek műsorszerkesztője és rendezője volt. A Jókai Napokon számtalan díjat nyertek. 1966-tól a Csemadok járási titkárságán dolgozott, és irányította az alapszervezetek kulturális tevékenységét. Az ifjúsági szervezetek keretében bekapcsolódott a 68-as eseményekbe. Alapító tagja volt a Magyar Ifjúsági Szövetségnek, majd járási elnöke és a Központi Bizottság elnökségének tagja. Koordinálta az ifjúsági szervezetek munkáját, nyaranta pedig szervezője és Duray Miklóssal, Duka Zólyomi Árpáddal és Kurucz Sándorral szervezője és egyike volt a Nyári Ifjúsági Táborok parancsnokainak. A szövetség feloszlatását követően vezetőit üldözni kezdték, elbocsátották a Csemadokból és két év után az ógyallai kultúrotthonból is, véglegesen eltiltva az aktív kultúrtevékenységtől.

1975-től visszatért a hajógyárba és mint tervező és projektáns dolgozott tizenöt éven keresztül. Közben bekapcsolódott a Csemadok búcsi, majd komáromi alapszervezetének tevékenységébe és az Örsújfalun rendezett Nyári Művelődési Táborok, később pedig a Selye János Napok szervezésébe.

A 80-as években részt vett a Duray Miklós által vezetett Csehszlovákiai Magyar Jogvédő Bizottság munkájába. Ott volt a „Csehszlovákiai magyarok MEMORANDUMA 1988” c. dokumentum végső megfogalmazásánál Dunaradványon. 1989 novemberében az országos sztrájk egyik szervezője, az államhatalommal és a párttal tárgyaló Szabad Fórum komáromi küldöttségének tagja volt.

Az 1990-es év elején alapító tagja az Együttélés Politikai Mozgalomnak, majd városi és járási elnöke, valamint az Országos Tanács tagja volt az MKP megalakulásáig. A hajógyárból kilépve a MATESZ szervezési osztályának vezetőjeként vett részt a MATESZ Jókai Színházzá történt átszervezésében. Közben rehabilitálta a Csemadok, és ősztől megválasztották komáromi területi titkárnak, ahonnan 60 éves korában kényszerítette nyugdíjba megromlott egészségi állapota.

Főszervezője volt számos kulturális rendezvénynek.

Kulturális és közéleti tevékenységéért különböző járási, országos és minisztériumi kitüntetésekben részesítették.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?