Elhunyt Katkics Ilona filmrendező

ll

Életének 97. évében elhunyt Katkics Ilona, akinek nevéhez olyan népszerű magyar mesjátékok, tévéfilmek és sorozatok főződnek, mint a Kincskereső kisködmön, a Barátom Bonca, A palacsintás király vagy a Tündér Lala.

A Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész halálát férje, Katkics József közlése alapján Takács Vera filmrendező hozta nyilvánosságra.

Csodálatos, értékes, nagyszerű életpálya után, sajnos sokféle fájdalommal küszködve hagyott itt minket, de olyan művek maradtak utána amik nem engedik elfelejteni. Emlékét őrizzük, s unokáink is – remélem – részesülnek majd a Katkics-filmek okozta örömből. Emlékidézőkét egy rövid beszélgetést mellékelek, ahol a korai éveiről mesél már betegen, de töretlen hittel. Kérem az MTVA erre hivatott szerkesztőit készítsenek egy csokrot a műveiből mindenki örömére” – írta Takács Vera.

Katkics Ilona a moszkvai Filmművészeti Főiskolára és a Budapesti Tanítóképző Főiskolára járt. 1976–1989 között a kőszegi gyermekfilmszemle igazgatója volt. 1985-ben vonult nyugdíjba.

Első gyerekfilmei, amelyeket Móra Ferenc novelláiból készített – A kis Bice-Bóca (1967), a Kincskereső kisködmön (1968) – már bemutatásuk idején országos és nemzetközi ismertséget hoztak neki. Művészetének titka az egyszerűség volt: bízott a történetben és a színészekben, a rendezői magamutogatás távol állt tőle.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?