Elhunyt Gábor Zsazsa, az első magyar celeb

Los Angeles. Másfél hónappal 100. születésnapja előtt el-hunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi film-díva és médiaceleb. Kilen-cedik férje, Frederic von An-halt szerint felesége szív-infarktusban halt meg vasár-nap.

Los Angeles. Másfél hónappal 100. születésnapja előtt el-hunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi film-díva és médiaceleb. Kilen-cedik férje, Frederic von An-halt szerint felesége szív-infarktusban halt meg vasár-nap. „Zsa Zsa Gabor“ halál-hírét a nemzetközi sajtó is bő terjedelemben tárgyalja: gyémántjaival, bundáival a 20. század Amerikájának egyik ikonja volt.

Gábor Zsazsa hírnevét legalább annyira köszönhette viharos magánéletének, mint a vásznon nyújtott alakításainak – ahogy mondták róla, ő volt az első, aki arról lett híres, hogy híres. Gyakran aposztrofálták a 20. század legsikeresebb kurtizánjának; ezt különösebben nem bánta, sőt, szívesen osztotta meg újabb és újabb változatban életének pikáns epizódjait és férfiakra alapozott filozófiáját. A legendák miatt valódi életkora szinte megállapíthatatlan, életrajza bővelkedik az ellentmondásokban.

Ami biztosnak tűnik: anyai nagyanyjának ékszerüzlete volt Budapesten, apja katonatiszt, anyja társasági szépasszony volt. Anyja mindenképp sztárt akart csinálni három csinos lányából, ezért benevezte – polgári nevén – Sárit a Magyarország szépe versenyre. Meg is nyerte, ő lett Miss Magyarország, nem sokkal később pedig elhatározta: színésznő lesz.

Hogy elszabaduljon otthonról, férjhez ment egy 60 éves török diplomatához. Az ő oldalán 1938-tól két évet töltött Ankarában, s már ekkor felhívta magára a figyelmet liezonjaival. Egyik önéletrajzában például azt írta: első férjével el sem hálta a házasságot, életében az első férfi Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja volt. A második világháború kitörése után elvált, majd 1941-ben anyjával és húgaival az Egyesült Államokba utazott új életet kezdeni. Amerikába érve szinte azonnal feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Ő az egyetlen, akit – saját bevallása szerint – csupán a pénzért választott, és akinek gyereket szült, igaz, már a válás után. Kapcsolatuk rövid és heves volt, a végén annyira elmérgesedett, hogy Hilton inkább hagyta leégni a házát, mert tudta, hogy abban ott van felesége kedvenc kutyája. Az asszony sem maradt adós: azzal vádolta a férjét, hogy közös gyermekük erőszakból született. Mindenesetre, ez volt az a házasság, amely által Gábor Zsazsa és Elizabeth Taylor egy családba került, a színésznő első férje ugyanis ifjabb Conrad Hilton volt. Az amerikai bulvársajtó még évtizedekig lelkesen követte a két díva, az egykori anyós és meny vetélkedését, ki gyűjti be közülük a nagyobb trófeát, legyen bár szó férfiakról vagy drágakövekről...

Második válása után Zsazsa hamarosan hozzáment George Sanders Oscar-díjas színészhez, akit élete nagy szerelmének nevezett, de vele sem élt tovább, mint előző hitvesével – a rosszmájúak szerint ekkor került a legközelebb az Oscar-díjhoz. Ekkortájt kezdődött filmes pályafutása, 1952-ben szerepet kapott a Moulin Rouge-ban. A következő két évtized alatt több tucat filmben állt a kamera elé, számos alkalommal világsztárok oldalán, de a kritikusok szerint színészi tehetséget talán kettőben, ha elárult.

Hírnevét nem is filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. A szakirodalomban ismert a Zsazsa-faktornak nevezett jelenség, amikor valaki úgy lesz ismert, hogy egész élete során semmi jelentőset nem alkot. Zsazsa mindent megtett, hogy a bulvárlapok címoldalára kerüljön, összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. (Saját számítása szerint csak nyolc és fél férje volt, mert 1982-es házasságát egy spanyol herceggel nem tartotta igazinak. Korábbi házastársai között akadt olajmágnás, ügyvéd és feltaláló is – ez utóbbi, Jack Ryan formatervezőként egyebek mellett a Barbie baba megszületésénél bábáskodott.) Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Szellemes társalgó volt, ezt a tehetségét elsősorban televíziós show-műsorokban kamatoztatta. Számos mondásából lett szállóige. „Egy okos lánynak nem probléma a férfi, hanem megoldás” – vallotta. Eszerint élt, s egyre vagyonosabb lett, ahogy mondta: „Nagyon jó vagyok háztartásban, ha elhagyok egy férfit, mindig megtartom a házát.” „Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat” – e mondása bekerült a 20. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe. Az a kijelentése, amely szerint „én személy szerint semmit sem tudok a szexről, mert mindig férjnél voltam”, ugyanakkor nem teljesen fedi a valóságot, mert a pletykák szerint szeretője volt – többek között – John F. Kennedy elnök, Frank Sinatra, Richard Burton és Sean Connery is.

A plasztikai sebészek műtőit gyakran felkereső színésznőt 2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát, s azóta is többször kórházba került.

2012-ben először ismerte el valódi korát, amikor nagyszabású partit adott 95. születésnapján. Ekkor már ágyhoz kötött betegként élt Bel Air-i otthonában. Az élni akarás azonban nagyon erős volt benne, még lányát is túlélte, aki tavaly januárban, 67 évesen hunyt el. Gábor Zsazsa idén februárban szűk körben ünnepelte meg 99. születésnapját, a nagyszabású mulatságot jövőre, 100. születésnapjára tervezték. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?