Elhunyt a legendás cseh színész

dd

Ma délelőtt, 87 éves korában elhunyt a cseh filmes újhullám egyik legendás színésze, Jan Kačer, aki rendezőként is sokat letett az asztalra. Egyik utolsó szerepét Prikler Mátyás Hatalom című filmjében alakította. 

A hatvanas években olyan jelentős rendezőkkel dolgozott, mint Evald Schorm, Ján Kadár, Elmara Klos vagy František Vláči. Az utóbbi időben a Rodinné putá című sorozatban, vagy a Prima csatornán futó Veľmi krehké vzťahy-ban láthatták a tévénézők. 

Jan Kačer 1936. október 3-án született a kelet-csehországi Holice községben. Zsidó származású édesapja a második világháború alatt felakasztotta magát, hogy megvédje családját.
„Sokáig nem tudtam, hogy tragikus véget ért, és hogy miattunk végzett magával. Csak tizenkilenc éves koromban fedeztem fel a padláson egy levágott madzagot, és rákérdeztem, akkor anyám elmondta, hogy apám felakasztotta magát, amikor a németek bejöttek. Attól félt, hogy miatta koncentrációs táborba kerülünk. Szó szerint feláldozta magát értünk" - mondta Kačer 2016-ban egy interjúban. 

A bechyněi Művészeti és Kézműves Szakközépiskolában érettségizett, majd a prágai DAMU-n tanult rendezést. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Nina Divíškovával, akivel az asszony 2021-es haláláig kitartottak egymás mellett. 

1965-ben Prágában egyik alapító tagja volt a híres Činoherný klubnak, ahol számos sikeres drámát rendezett, főként klasszikus orosz szerzők tollából (A revizor, Cseresznyéskert, Aluljáróban, Ványa bácsi). Rendezett a Nemzeti Színházban, az E. F. Burian Színházban és a Vinohrady Színházban is.

Első komolyabb filmszerepeit 1963-től kapta a szocialista valóságot támadó, úgynevezett újhullámos filmekben, de vígjátékokban is remekelt. 

Ján Kačer a rendszerváltás után politikailag is aktív volt: az 1990-es választások után a Polgári Fórum képviseletében ült a Szövetségi Képviselőház padsoraiba. A Polgári Fórum 1991-es felbomlása után a Polgári Mozgalom képviselői klubjába került. Az 1992-es választásokig a Szövetségi Gyűlésben maradt. Később 1996-ban és 2004-ben sikertelenül jelöltette magát a szenátusba. 1998-ban Václav Havel köztársasági elnöktől magas állami érdemrendet kapott. 2016-ban Miloš Zeman államfőtől megkapta a Tomáš Garrigue Masaryk érdemrendet. 

Prikler Mátyás filmjében, a Hatalomban egy minisztert játszott, aki egy vadászaton véletlenül lelőtt egy hajtót, egy fiatal fiút – emiatt kemény harcot vív saját lelkiismeretével. Ez egy aggasztó, metaforikus történet arról, mekkora hatalma van egy egyénnek, és hogyan használhatja azt. Feltárja a politika rejtett gépezetét és a fenntartására tett erőfeszítéseket. A szlovák–magyar–cseh koprodukcióban készült filmet tavaly áprilisban mutatták be a hazai mozikban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?