Elhunyt a Golden Brown című sláger szerzője

dd

A koronavírus áldozata lett Dave Greenfield rockzenész, dalszerző, a
The Stranglers billentyűse. Ő írta legnagyobb slágerüket, a Golden Brown-t, amely 1982-ben meghozta a világhírt az addig csak a punkszcénán belül 
népszerű brit csapatnak.

A 71 éves Greenfieldet nemrég több hétig kórházban kezelték szívpanaszokkal, ezt követően lett pozitív a koronavírustesztje. A folyamatosan aktív zenekar a járvány miatt halasztotta el nyárra tervezett búcsúturnéját, utolsó fellépésük tavaly ősszel volt. Pályafutásuk alatt kétszer koncerteztek Pozsonyban (1995-ben és 1998-ban), és felléptek a Sziget Fesztiválon is (1995-ben).
Dave Greenfield 1975-ben csatlakozott az egy évvel korábban alakult zenekarhoz, és a kezdetektől fogva meghatározta a dalok hangzását. 
„Ő volt a különbség a Stranglers és az összes többi punkzenekar között” – foglalta össze a lényeget egykori frontemberük, Hugh Cornwell hétfői Twitter-üzenetében, az alapító basszusgitáros, Jean-Jacques Burnel pedig pótolhatatlan zenei géniusznak nevezte kollégáját a The Stranglers honlapján. 
A billentyűs hangszerek nem számítottak tipikusnak a punkzenében, a csapat tulajdonképpen csak azért került ebbe a kategóriába, mert együtt indult a Sex Pistols-szal, a The Clash-sel, és külsőségekben, illetve a koncertek hangulatában hasonlított rájuk. A The Stranglers tagjai induláskor zeneileg képzettebbek és idősebbek is voltak az első brit punkhullám botrányhőseinél, gazdagabb hangszerelésű dalokkal, gyakran meghökkentő ötletekkel. Greenfield például egyszerre használta ritmushangszerként és szólóhangszerként a Hammondot. Talán ezért hasonlította stílusát a korabeli sajtó a The Doorsból ismert Ray Manzarekéhez. Egy későbbi interjújában elárulta, hogy annak idején csupán két Doors-számot ismert, és inkább Jon Lord (Deep Purple) és Rick Wakeman (Yes) inspirálta a Stranglers előtti években. Az ő játéka viszont elsősorban new-wave zenészekre volt hatással. Egyszerű, szinte minimalista struktúrák ismétlésével ért el egyedi hatást, a máig népszerű Golden Brown pedig tulajdonképpen egy rafinált valcer. A dal szövege egyszerre szól egy aranybarna bőrű lányról és a heroinról „madárnyelven”.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?