Éles képek – éles helyzetekről

<p>Pozsonyt mostanában – kis túlzással – a riportfotó fellegvárának lehet nevezni, hangzott el a világ egyik legismertebb riportfotósa, Yuri Kozyrev pozsonyi kiállításának megnyitóján. E minősítés egyrészt a most zajló Fotóhónapnak, a jelenleg is látható Slovak Press Photo című tárlatnak, valamint az orosz Yuri Kozyrev nagyszabású kiállításának köszönhető, mely a Pozsonyi Városi Galériában látható 2015. február 1-jéig.</p>

TALLÓSI BÉLA

A közönség örömére valóban világklasszis riportfotósok vendégeskednek mostanság a szlovák fővárosban. Nyáron Steve McCurry képeiből láthattunk kiállítást a Fotográfia Közép-európai Házában. A nagynevű amerikai fotós a világ békés pontjait hozta el Pozsonyba. Felvételein az érintetlen, vad természet, a civilizációtól távol élő ember legkifejezőbb élő-lüktető pillanata él tovább, letisztult kompozíciókban. Fotográfiáin a néző a természeti környezetben a hagyományokkal élő, de már az újjal is barátkozó ember legbensőbb pillanataival szembesül. Lenyűgöző, ahogy McCurry a természet végtelen hatalmasságával méri a békés emberi létezést tombolóan színes, rendezetten tiszta, festői erejű felvételein.

Yuri Kozyrev, a World Press Photo verseny többszöri díjazottja teljesen más világokban jár – a pusztítás, a rombolás, a lázadás, a küzdelem, a hősiesség véres mezejét, az emberibb élet reményében kirobbantott harcok tereit, a háborús konfliktuszónákat fésüli át dokumentáló objektívjével. Ahogy a pozsonyi megnyitón elmondta, számára egy kicsit furcsa, hogy fotográfiáit művészi galériában mutatják be – mert felvételei a média számára készült képes információközlő források (az egyes képcímek is gazdag háttérinformációt közölnek az ábrázolt valóságról). A riportfotó, mint mondta, olyan eszköz, amellyel a fotós tud harcolni (ő soha nem fogott fegyvert a kezébe, ezért nem is nevezi magát haditudósítónak). A fotó a sajtón keresztül képes a világ elé tárni olyan éles helyzeteket, amelyekben az emberi jogok sérülnek, amelyekben semmibe veszik az emberi méltóságot. A jó riportfotós érzésekkel valamelyest nyomást gyakorol a közvéleményre, s ha minimális mértékben is, de segíteni tud.

Matúš Zajac, a pozsonyi kiállítás kurátora arról beszélt, hogy Yuri Kozyrev fotói valóban a háborús övezetek tűzmezeinek sokszor legvéresebb pillanatait örökítik meg; a bőr alá hatolnak, mert nagyon durvának tűnhetnek. Kozyrev azonban olyan érzékenyen közelít az általa megragadott valósághoz, hogy a képek, amelyeket elénk tár, művészi töltetet is hordoznak magukban. Attól, hogy a kiragadott pillanatok pattanásig feszült konkrét drámai helyzeteket ábrázolnak, a képek továbbolvashatók: a konfliktusokat viselő és szenvedő ember sorsáról üzennek. Afganisztánból, Irakból, Tunéziából, Egyiptomból, Líbiából vagy bárhonnan, ahonnan Yuri Kozyrev természeti katasztrófák vagy pusztító betegségek következményeitől sínylődők küzdelméről, háborús konfliktusok legélesebb helyzeteiről tudósít a világnak. Kozyrev mesteri riportfotókat készít a bevetésre küldött katonákról, a lerombolt életkörnyezete felett meg-megálló és lehetőségein elrévedő emberről, ugyanakkor nagymestere a szocioportrénak is. Hatásos, ahogy a fekete képmezőből bontja elő egész alakos figuráját, a fekete burkát viselő nőt (nem véletlen, hogy két más portéval ez látható a pozsonyi kiállítás fő falán).

A fotós műremekek, amelyekért érdemes ellátogatni a Mirbach-palotába, Yuri Kozyrev eddigi munkásságának legjavából valók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?