Elengedhetetlen az önvizsgálat

Mellek jeligére: „Középiskolás lányok vagyunk, és szeretnénk, ha írna valamit a mellek vizsgálatáról. Hallottuk, hogy a mellrák gyógyítható, ha időben felfedezik a daganatot. Hogyan kell ezt csinálni?”

Valóban, a mellrák megelőzésében az önellenőrzés a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, asszonynak el kellene végeznie 1-2 havonta. Ennek időpontja a havivérzést követő 7-8 nap. Lényege, hogy a mellet és a környékét megnézzék és áttapintsák csomót, duzzanatot, daganatot keresve, melynek mérete változó, pár mm-től pár cm-ig terjedhet. Most nézzük meg a vizsgálódás menetét:

1. Álljanak szemben a tükörrel lemeztelenített felsőtesttel. Eresszék le a karjukat. Nézzék meg a mell alakját, nagyságát. A két mell méretében, alakjában normálisan is lehet kisebb-nagyobb eltérés, ami nem jelent semmi kórosat, de ezt ismerniük kell. Nézzék meg, nincs-e eddig nem látott alakváltozás, duzzanat, bőrráncosodás, bőrbehúzódás, a bimbó behúzódása, bőrpirosság. Ugyanezt meg kell nézni úgy is, hogy a kezeket összekulcsolják a tarkón, és úgy is, hogy a tenyereket a csípőre teszik, és megfeszítik a mellizmokat.

2. A bal kart a test mellett tartva a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujjával tapintsák át a bal mell bimbóudvarát és környékét. Csomót keressenek, és a mellbimbó váladékozását figyeljék. Ugyanezt a másik mellel is végezzék el.

3. Feküdjenek hanyatt, és a bal oldali váll alá tegyenek egy kispárnát. A bal karjukat emeljék fel, és a jobb kéz ujjaival finom, simító-nyomó mozdulatokkal tapintsák át a mell belső felét, majd a kart leengedve a külső felét is.

4. A mell áttapintása után a hónaljat is meg kell vizsgálni. Hasonló mozdulatokkal keressenek csomót, a kart felemelve, majd leengedve.

5. Utána a kulcscsont feletti árkot is vizsgálják át leeresztett karral, szintén csomót keresve.

6. A bal mell áttapintása után ugyanezekkel a mozdulatokkal vizsgálják meg a jobb mellet is, a párna jobb váll alá helyezése után.

Ha valami kórosat vagy bizonytalant találnak, azonnal forduljanak nőgyógyászhoz, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Tudni kell, hogy a csomók nagy része jóindulatú elváltozás, de ezt pusztán tapintás alapján nem lehet eldönteni. Feltétlenül szükségesek tehát a további vizsgálatok. Mivel a betegség időben való felismerésében és sikeres gyógyításában a mell önvizsgálatának van a legnagyobb szerepe, mindenkinek meg kellene tanulnia a technikáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?