Élelmezés

Élelmezésünket csak úgy tudjuk ésszerűen ellátni, ha ismerjük az életfenntartásunkra szükséges tápanyagokat és azokat az élelmiszereket is, amelyek ezeket a tápanyagokat tartalmazzák. Életünk fenntartására szükséges tápanyagok: a fehérjék, a zsírok, szénhidrátok, ásványi sók és a víz.

Élelmezésünket csak úgy tudjuk ésszerűen ellátni, ha ismerjük az életfenntartásunkra szükséges tápanyagokat és azokat az élelmiszereket is, amelyek ezeket a tápanyagokat tartalmazzák. Életünk fenntartására szükséges tápanyagok: a fehérjék, a zsírok, szénhidrátok, ásványi sók és a víz. Ezenfelül szervezetünknek – egészségünk fenntartása végett – kiegészítő tápanyagokra, ún. vitaminokra van szüksége.

A tápanyagok közül a fehérjék szervezetünk építőanyagai, melyek nélkül nincsen élet, nincs növekvés. Megkülönböztetünk növényi és állati fehérjéket. Növényi fehérjék vannak a lisztben, burgonyában, gombában, főzelékfélékben, különösen a hüvelyesekben. Állati fehérjék vannak a tojásfehérjében, a tejben, húsokban és halakban. Egészségünk egyensúlyának biztosítására mind növényi, mind állati fehérjékre egyaránt szükségünk van.

A zsírok meleg- és energiaforrások. Növényi zsírok a különféle olajfélék, a kókuszzsír. Ezen kívül növényi zsírok vannak a dióban, mandulában, mogyoróban, banánban stb. Állati zsírok: a disznózsír, a vaj, a libazsír.

A szénhidrátok – mint a keményítő és a cukorfélék – az emberi szervezetben szintén mint energia- és hőforrások szerepelnek. Szénhidrátok vannak a lisztben, rizsben, burgonyában és az édes gyümölcsökben.

Fehérje, zsír, szénhidrátokon kívül ásványi sókra is szüksége van szervezetünknek. Ilyen a mindennapi étkezésünknél használt konyhasó is. Az egészségünk fenntartására szükséges konyhasók a mindennapi élelmezésünkben kellő menynyiségben vannak meg.

A víz szervezetünk felépítésében, másrészt fenntartásában nélkülözhetetlen. Szervezetünknek majdnem háromnegyed része vízből áll.

Ha az említetteket a háziasszony családja élelmezésénél figyelembe veszi, és az említett élelmiszerek fogyasztására súlyt helyez, akkor megadja azt, amire a szervezetnek felépítésére és fenntartására szüksége van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?