Egyetemi oktató lett Matthew McConaughey

ww
Austin |

Matthew McConaughey októbertől a University of Texas fő állású tanára lesz.

Az Oscar-díjas amerikai filmszínész már 2015-től tartott kurzusokat vendégtanárként a lakhelyén, Austinban működő egyetemen, a kommunikációs tanszék vezetőjével közösen. Ősztől azonban hivatalosan is a tanári kar tagja, azaz ugyanolyan szerződést kötöttek vele, mint a többi egyetemi oktatóval.

A szemináriumokon azt igyekszik majd elmagyarázni hallgatóinak, hogyan lesz a forgatókönyvből film, milyen dialógusok működnek leginkább a vásznon, és mire kell figyelni a produkciós munkálatok során. „Ez egy olyan hiánypótló kurzus, amelyet én is szívesen felvettem volna filmszakos egyetemistaként, ha lett volna lehetőségem”–  mondta McConaughey, hozzátéve, hogy imád tanítani, és elsősorban gyakorlati tudnivalókat szeretne átadni hallgatóinak, mivel tapasztalatai szerint a szükségesnél sokkal több elméletet igyekeznek a fejükbe verni. „Fel akarom készíteni őket a szakmai életre. A filmkészítés, a szavak képekké formálása egyszerre tudomány és művészet, függetlenül az adott időszaktól és nemzedéktől. Vannak egyetemes, időtlen filmes szabályok, amelyeket az emberi befogadóképesség határoz meg”–  fejtegette McConaughey, aki a tanszéken szabad kezet kapott, a tananyagot is maga állíthatja össze.

A színész egyébként ugyanitt végzett 1993-ban. Azóta több mint 50 filmben játszott, a Mielőtt meghaltam (2013) főszerepéért Oscar-díjat kapott. Az elmúlt években vendégtanárként több neves filmrendezőt meghívott az egyetemre, hogy a diákokkal együtt elemezzék saját filmjeiket. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?