Egyéjszakás kaland – szombaton Fehér éjszaka Pozsonyban

Pozsony |

<p>Szombaton este héttől hajnali kettőig tíz országból összesen 45 művészeti projekt lesz látható a fővárosban.&nbsp;</p>

A Fehér éjszakát Európa legnagyobb kortárs művészeti fesztiváljának kiáltották ki a szervezők, és ebben van is némi igazság. A projekt lényege az edukáció, a legmodernebb stílusok népszerűsítése. Egy éjszakára kiviszik az utcákra, a terekre, a parkokba a kortárs képzőművészetet, különös tekintettel a hatásos, sötétben érvényesülő fény-hang-installációkra.

A kezdeményezés Párizsból indult 2002-ben, fokozatosan csatlakoztak az európai és tengerentúli nagyvárosok, Szentpétervártól Amszterdamon át Los Angelesig. A nemzetközi projektbe Kassa 2012-ben kapcsolódott be, Pozsonyban pedig tavaly volt az első Fehér éjszaka, amely a szitáló eső ellenére több mint százezer látogatót vonzott.

Ekkora érdeklődésre sem a tömegközlekedés, sem pedig a helyi szervezők nem voltak felkészülve. A káoszból okulva a szombati rendezvényre több logisztikai jellegű újítással is készülnek, például sűrűbben közlekednek a városi buszok és villamosok, több biciklitárolót helyeznek ki, és nem lesznek meghatározott időpontban kezdődő performanszok, kiállításmegnyitók, mert ezekre tavaly sokan csak nehezen vagy egyáltalán nem tudtak bejutni.

Az objektek, installációk és fényszobrok a köztereken ingyenesen csodálhatók meg, a belső terekbe viszont tizenöt éves kortól fizetős lesz a belépés. Kassán múlt szombaton kisebb felháborodást keltett az utóbbi intézkedés, a szervezők azonban azt mondják, több okból is szükség volt rá. Egyrészt a nagy volumenű projekt magas költségei miatt, másrészt az érdeklődők számának követése végett. Így ugyanis módjukban áll maximalizálni a nyolc euróért árult karszalagok számát, amelyek egyébként valamennyi fizetős galériába, múzeumba, csarnokba, udvarba, kertbe érvényesek. Mivel ezen helyszínek befogadóképessége behatárolt, nem engedhetnek be egyszerre nagyobb tömeget, mert az sem az alkotásoknak, sem a nézőknek nem tenne jót.

A látnivalók több mint fele azonban idén is ingyenes lesz. Az alkotók igyekeznek kihasználni a város adottságait, például jó néhány jellegzetes épület „kidíszítésére”, megvilágítására engedélyt kaptak, és a hidak is különleges fényköntösbe öltöznek. Az Sznf hídból világítótorony lesz, az Öreg híd a szivárvány minden színében fog pompázni, a pozsonyi vár falán különleges szenzorok által a nézők szívverése is láthatóvá válik, a Kék templomként ismert Szent Erzsébet-templomot rózsaszínre „festik át”, a Szlovák Rádió fordított piramisának egy részét pedig „becsomagolják” a művészek.

Néhány installáció időjárásfüggő: például a Janko Kráľ parkba tervezett világító rét, amelyet a tervek szerint vízzel töltött, megvilágított lufik alkotnak, csak esőmentes időben valósítható meg. A tavalyi kínálathoz képest idén több lesz az interaktív műalkotás, azaz birtokba lehet venni a műveket, hozzájuk lehet nyúlni. A legnagyobb sikerre szerintünk a kanadai Caitlind r. c. Brown és Wayne Garrett Felhő című munkája számíthat, amely egyenként meggyújtható égőkből áll, és amelyet a világ több országában bemutatott már az alkotópáros.

Az érdeklődők külön térképet kapnak, amelyen valamennyi helyszín szerepel, és több útvonalon is nekivághatnak az éjszakai városnak. (A részletes program és a térkép awww.bielanoc.sk címen található). Idén több múzeum és galéria is bekapcsolódik a rendezvénybe, kivételesen este tízig tartanak nyitva, és különleges akciókkal, például koncertekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal készülnek, a karszalaggal érkezőket pedig kurátorok, művészettörténészek vezetik végig az időszaki kiállításokon.

A Fehér éjszaka sikere minden városban a helyi szervezőkön múlik, akik a beérkezett ötleteket elbírálják, és a „nagy sztárok” mellett a helyi vizuális művészeknek, egyetemistáknak is bemutatkozási lehetőséget adnak. Pozsonyban a Képzőművészeti Egyetem legtehetségesebb hallgatói mutathatják meg több helyszínen, hogyan tudják közelebb vinni a művészetet az utca emberéhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?