Kultúra

Egy naiv idióta az inkvizíció közepén

Andrzej Sapkowski legújabb könyve, a Narrenturm – Bolondok tornya (Huszita trilógia 1.) messze nem ér fel az író Vaják-sorozatához. A lengyel író ezúttal sokkal visszafogottabban bánik a fantasy-elemekkel. Az új regényben a rusnya szörnyek és a nagy erejű varázslók helyett az 1400-as évek forrongó Kelet-Közép-Európája kerül a főszerepbe, ahol a keresztény inkvizíció legfőbb célja a cseh huszita mozgalom eltörlése.
Mészáros György

2021. március 18. 19:50

Andrzej Sapkowski

A főszereplőt, Bielaui Reinmart, avagy Reynevant a regény kezdetén vajmi kevéssé érdeklik holmi mozgalmak és azok eltörlése, ugyanis a gyönyörűséges Adela von Streza bájait csodálhatja egészen közelről. Egészen addig, amíg Adela felszarvazott férjének testvérei rá nem rontanak a párra, emiatt pedig Reynevannak sürgősen menekülnie kell. A szerelmes ifjút kisvártatva már nemcsak a feldühödött rokonság, hanem a fél vidék üldözi: inkvizítorok, ádáz uracsok és rablólovagok színes kompániája.

Reynevan legfőbb tulajdonsága, hogy egy naiv idióta, és emiatt minden fejezetben újabb és újabb bajba sodródik. Soha nem a logikus vagy a számára helyes lépést választja, mindig úgy dönt, hogy házhoz megy a pofonért. És ezekből a pofonokból kap is rendesen. Mindezeket az ostoba döntéseket Sapkowski a könyv felére annyira túlerőlteti, hogy az olvasó nem kedélyesen megmosolyogja a főhős kreténségét, hanem legszívesebben a haját tépné, miközben azt ordítja: már megint miéééért? Ezáltal annak, aki kedveli a kicsit is érett és felnőtt módjára gondolkodó karaktereket, a Narrenturm főszereplője nem válik a szíve csücskévé, és nem tud szorítani neki a fél Sziléziát érintő hajszában. Reynevan két társa, a titokzatos bűneiért vezeklő Scharley és a Mézes Sámson nevezetű óriás sokkal érdekesebb figura.

Azt gondolnánk, hogy Reynevan állandó bajba kerülése és az abból való kikecmergése egy pörgős cselekményű regényt eredményez, de a Narrenturm a maga 574 oldalával jócskán túlírt könyv. Ami leginkább annak köszönhető, hogy Sapkowski nem fukarkodott a történelmi háttérrel. Bizony, néhol a regény vetekedik egy-egy történelmi mű részletességével. Ráadásul a történelmi tények és a valóban létező személyek mellett a kitalált karakterek felvonultatásakor sem fogja vissza magát az író. Az egyik fejezetben háromnegyed oldalon keresztül sorolja a gyűlésre érkező személyek neveit és titulusait. Komoly történelmi háttérismerettel kell rendelkeznie annak az olvasónak, aki e töméntelen mennyiségű név közül ki tudja szűrni a valós és a fiktív karaktereket. Mindezt teszi korhű szláv nevekkel, ami még nagyobb kihívás elé állítja az olvasót. Sapkowski talán úgy volt vele, ha Umberto Eco megtehette, neki is lehet, mindenesetre a szereplők gyakran latinul fejezik ki magukat, néhol egy egész mondat, néhol még ennél is több szerepel latinul – bármiféle lábjegyzet vagy fordítás nélkül. E sorok írója úgy az 50. oldal környékén veszítette el a türelmét, hogy szótárazza a kifejezéseket.

Mindezek ellenére a Narrenturm mégsem egy rossz regény. Amikor beindul a cselekmény, akkor bizony pörögnek az események. Plusz ebben a könyvben még inkább kidomborodik Sapkowski fanyar humora, ami már a Vaják-sorozatra is jellemző volt. További piros pont jár a miliő miatt, hiszen nagyon kevés történelmi regény hátteréül szolgál Kelet-Közép-Európa és huszita mozgalom. Az pedig, hogy a Sapkowski márkanév ezt a világot nem csak a kelet-közép-európai olvasóknak tudja eladni, nem lebecsülendő fegyvertény.

Andrzej Sapkowski: Narrenturm – Bolondok tornya (Huszita trilógia 1.), Gabo Könyvkiadó, 2020, 574 oldal

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.