Egy legenda nyomában

MTI-HÍRA négy évtizede megszűnt, de máig kultikus zenekarként emlegetett Kex együttes felvételei Csillagok, ne ragyogjatok címmel megjelentek CD-n. A 11 stúdió- és koncertszámot 1970-ben rögzítették.A Kex a magyarországi beatzene különös szereplője volt.

MTI-HÍR

A négy évtizede megszűnt, de máig kultikus zenekarként emlegetett Kex együttes felvételei Csillagok, ne ragyogjatok címmel megjelentek CD-n. A 11 stúdió- és koncertszámot 1970-ben rögzítették.

A Kex a magyarországi beatzene különös szereplője volt. Rövid ideig, 1969 és 1971 között létezett, és csak néhány felvétel maradt fenn utána, mégis legenda övezi, elsősorban az énekes, Baksa- Soós János személye miatt. A frontember látszólag ártalmatlan, ám politikai mondanivalótól sem mentes performanszai, dadaista versei vonzották az értelmiségi közönséget. A hatalom megfigyelte a zenekart, Baksa-Soóst a belső elhárítás is zaklatta, végül családjával Németországba távozott.

„Az anyag hat évvel ezelőtt vinylen már megjelent Let's Cake címmel a Moiras Records kiadásában, de mindössze 300 példányban. A mostani CD-kiadás tehát azért is lényeges, mert egy szélesebb közönség számára dokumentálja egy letűnt kor ellenkultúrájának fontos szereplőjét” – mondta Kisfaludy András filmrendező, a Kex egykori dobosa a friss kiadvány kapcsán.

A Kex zenéjével korábban egy hasonló tartalmú hanganyag 1999-ben jelent meg CD-n és audiokazettán. Azt a kiadványt Kisfaludy szerkesztette, Babos Gyula volt a zenei rendező és a hangszerelő. Néhány számot akkor újra felvettek a Kex utolsó egy évében tag Somló Tamás énekével.

A most napvilágot látott CD átfogó képet ad a zenekarról, amely kevés hivatalos felvételt készított. A CD-n szereplő öt koncertszám amatőr felvétel, 1970-ben készültek. A lemezen természetesen szerepelnek a Kex legismertebb dalai, így a Család, az Elszállt a hajó a szélben vagy a Mészáros Márta által 1970-ben rendezett Szép lányok, ne sírjatok című film dalai. Vannak rajta egyéb Kex-számok is, például a Város a szememen át című rövidfilmben – amelyet Kovásznai György készített 1971-ben – szintén elhangzott két daluk.

Az egykori dobos, aki a Kex után az M7 és a Radics Bélával közös Alligátor együttesnek is tagja volt, 1974-ben abbahagyta a zenélést, dokumentumfilm-rendező lett, több művet is készített a Kexről, a legismertebb az Elszállt egy hajó a szélben 1999-ből, de a zenekarhoz kapcsolódik A Kalef – A Moszkva téri galeri is (2007).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?