Egy este az Amadindával

Gazdag programkínálattal kezdi őszi évadát a somorjai At Home Gallery. A nyitó rendezvény egy valódi zenei ínyencség lesz. Szeptember 5-én a zsinagógában ad – nem is egy, hanem két – koncertet Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly, azaz a világhírű Amadinda ütőegyüttes Egy este és éjszaka az Amadindával címmel.

Az Amadinda ütőegyüttesAz At Home Gallery ötödik alkalommal látja vendégül az Amadindát, amelyet a világ egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesének tartanak, s amelynek művészi tevékenységét számos egyéb kitüntetés mellett 2004-ben, megalakulásuk 20. évfordulójának évében Kossuth-díjjal ismerték el.

Kiss Csaba, az At Home Gallery vezetője elmondta: az idei hangverseny ötlete az együttes tavalyi somorjai vendégszereplése során született, a zsinagóga késő esti, misztikus hangulata ugyanis anynyira megihlette a zenészeket, hogy úgy gondolták, a hely és a késő esti időpont ideális lenne John Cage Four4 című művének előadására. A meditatív darabot egyébként a kortárs zene egyik kimagasló személyiségének tartott Cage a halála előtt írta, és az Amadinda együttesnek ajánlotta. A zeneszerző emléke előtt tisztelgő koncert, amelyre éppen a születésnapján kerül sor (John Cage 1912. szeptember 5-én született), 22 órakor kezdődik. Ezt megelőzően 19 órakor klasszikus Amadinda-koncert várja a közönséget. Ennek programjából ezúttal sem fognak hiányozni klasszikus zeneszerzők darabjainak ütőhangszeres átiratai, valamint a tradicionális ütőhangszeres kultúrák zenéje.

Folytatódik a zsinagógában a (New) Music At Home elnevezésű kortárs zenei hangversenysorozat is, amely négy esztendővel ezelőtt indult útjára a Nemzetközi Kortárs Zenei Társasággal közös szervezésben, elsősorban abból a célból, hogy lehetőséget biztosítson a somorjai közönség számára az új, kortárs komolyzenével való találkozásra. A koncertsorozat keretében szeptember 7-én 18.30-tól Ginzery Enikő és Boris Lenko előadásában Bokes-, Kagel-, Kurtág-, Machajdík-, Steinecker- és Stockhausen-művek hangzanak fel. Két nappal később, szeptember 9-én a szlovák könnyűzene élő legendájának tartott Marián Varga játszik a zsinagógában. Nevéhez korántsem csupán a (cseh)szlovák rockzene megújítása fűződik – az eltelt évtizedek során artisztikus zenét, film- és színpadi zenét egyaránt komponált. Szeptember 24-én a tengerentúlról érkező zeneszerző és multiinstrumentalista Anne LaBerge és a szlovák Vapori del Cuore ad közös koncertet, saját darabjaik mellett John Cage-mű is szerepel a programjukban. Október 9-én a fiatal muzsikus, Matúš Jakabčic révén szlovákiai premier színhelye a zsinagóga. Előadásában Steve Reich amerikai zeneszerző Different Trains című kompozíciójának gitárra írt darabját adja elő. Matúš Jakabčic eredetileg a Melos Étos elnevezésű kortárs zenei fesztivál tavalyi évfolyamán játszotta volna első ízban a Reich-darabot, ám betegsége miatt a koncert elmaradt. Somorján a Zwiebel Quartettel közösen muzsikál majd.

Az At Home Gallery szeptemberi programjának további érdekessége, hogy tíz év után újra önálló kiállítással jelentkezik náluk Németh Ilona. A nemzetközi hírű, külföldön is gyakran szereplő, Dunaszerdahelyen élő képzőművésznek az elsők között volt kiállítása az 1995-ben indult At Home Galleryben. Mostani, készülő installációjáról Kiss Csaba egyelőre nem árult el bővebbet, mivel Németh Ilona azt szeretné, ha meglepetés lenne a közönség számára. Szeptember 21-én nyíló új kiállításáról csupán annyit lehet tudni, hogy ismét helyspecifikus lesz, vagyis kifejezetten a zsinagóga terébe készíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?