Kultúra

Egy ember, akit elüldöztek

A cseh újhullám egyik legígéretesebb fiatal rendezője volt. Az 1968-as fegyveres intervenció idején második filmjét forgatta, egy rangos fesztiváldíjjal a zsebében, tele tervekkel és reményekkel. Terveit azonban az akkori Csehszlovákiában nem valósíthatta meg. Amerikában csinált karriert. Ivan Passer rendező, forgatókönyvíró ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. július 10. 19:00

JUHÁSZ KATALIN

Miloš Formannal kiskamaszként találtak egymásra egy elit fiúiskolában. Az Oscar-díjas filmrendező a következőket írta róla önéletrajzi könyvében:

„Ivan olyan jómódú családból származott, hogy néhány forgalomban lévő bankón a nagyapja aláírása szerepelt. Ez természetesen a lehető legrosszabb ajánlólevélnek bizonyult a kommunista éra alatt. Ráadásul félig zsidó volt, ezért a családja a poklok poklát élte meg a háború alatt. Jól tanult, de az iskolában mindig lázadónak tartották. Megtagadta a leckeírást és tudatosan igyekezett áthágni minden érthetetlen szabályt, ezért délutánonként sokat senyvedt bezárva az osztályterembe. A barátságunk örök időkre szól. Később ugyanabban a filmiskolában tanultunk, szorosan együttműködtünk a cseh filmjeimben, és Amerikába is együtt mentünk, ahol olyan filmeket rendezett, mint a Cutter útja, a Nyerő páros, vagy a Sztálin. De sokkal előbb, a hatvanas évek közepén leforgatta az Intim megvilágításbant: egy gyengéd, érzékeny és pontos meglátásokkal teli filmet, amely az én listámon ott van a világ tíz legjobb alkotása között”.

Az egykori iskolatársak élete a hatvanas években egyre zaklatottabbá vált. Bár már mindketten filmrendezők voltak, alkotókként nem érezték szabadnak magukat. Ivan Passer már végzős korában segédrendezői posztokat töltött be jeles cseh rendezők produkcióiban, mégis nehezen kapott lehetőséget saját filmre. Évekig „csak” ötletember, társ-forgatókönyvíró, asszisztens volt, gyakran hetekig keresgélt az országban, hogy megtalálja egy-egy tervezett film számára a legmegfelelőbb amatőr szereplőket. A Tűz van, babám című film körüli tortúra hatására – amelynek Ivan Passer írta a forgatókönyvét – Amerikát választotta, a nála egy évvel idősebb Formanhoz hasonlóan.

Talán ők ketten voltak az utolsók, akik „még időben” hagyják el Csehszlovákiát. Vojtěch Jasnýt 1970-ben, Jan Němecet 1974-ben sokkal drasztikusabb eszközökkel üldözte el a pártvezetés. Passer nyilatkozataiból legalábbis az derül ki, hogy a történtek ellenére később is hűségesnek mutatkozott a cseh film „aranykorához”. Példaértékűnek tartja az akkori filmes iskolát, és hazájától, kultúrájától való elszakadását sosem fogalmazta bele az USA-ban készült munkáiba. Ugyanakkor az Egyesült Államokat sem tartotta az ígéret földjének, azaz hiányzott belőle a kelet-európai emigráns művészek naivitása.

„A kontrollnak vagy cenzúrának, akár politikai, akár anyagi, mindig ugyanazok a következményei: tönkreteszik mind a jellemet, mind a tehetséget. Az anyagi kontroll valószínűleg kicsit következetesebb, mert fillérre össze lehet adni a számokat. Természetesen a politikai ellenőrzés fizikailag veszélyesebb: a kontroll alá vont személyt meg is ölhetik. Ami gyakran meg is történt. Furcsamód mégis könnyebb repedést találni rajta. Sokkal valószínűbb ugyanis, hogy egy ideológiai könyvelő kövessen el hibát, mint olyasvalaki, aki a filléreket számolja” – mondta emigrálása után tíz évvel.

Az USA-ban sokat lendített a helyzetén az a tény, hogy egyetlen csehszlovák nagyjátékfilmje, az Intim megvilágításban (Intimní osvětlení) 1970-ben elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. 1971-ben kerül a mozikba első Amerikában forgatott munkája, a Győzelemre született (Born to Win), Robert De Niróval és George Segallal a főszerepben.

Ettől kezdve folyamatosan dolgozik, az elkövetkező években csaknem egy tucat filmet rendez, 1990-től pedig már inkább tévéfilmeket készít, köztük a Sztálint (1992) Robert Duvallal és Julia Ormonddal a főszerepekben, több magyarországi forgatási helyszínnel, Zinovjev szerepében Bálint Andrással, és Zsigmond Vilmossal a kamera mögött.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
RegioJet k
Frissítve

December közepétől az osztrák és a szlovák vasúttársaság váltja a RegioJetet

Marian Kotleba

Kotleba is vallott az 1488-as perben

gyászhír

40-re nőtt a koronavírus hazai áldozatainak száma

BMW X5M Competition

Elsőként próbáltuk ki az országban az új BMW X5M Competition járgányt

zebra k

Halálra gázoltak egy 18 éves lányt a zebrán

Almási László

Almási: Tudtam, hogy jönni fog a harmadik gól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.