Egy elmebeteg nő naplója

Szász János szerint Az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című alkotás – amelyet a napokban mutattak be a magyarországi mozikban – olyan film, amely lassan hat.

Szász János szerint Az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című alkotás – amelyet a napokban mutattak be a magyarországi mozikban – olyan film, amely lassan hat. Vannak olyan filmek, amelyek csak a moziban hatnak, ez nem ilyennek készült – mondta Szász János, hozzátéve: a filmben kérdéseket tesznek fel, amelyekre mindenkinek magában kell választ találnia. A rendező kiemelte, hogy a Csáth Géza művei nyomán készült Ópium nemcsak „primitíven” a szerről szól, bár egy drogos orvos az egyik főszereplő; benne van a pszichiátria története, az örök férfi-női kapcsolat is. Szász János azt mondta: Csáth Géza nem a legkedvesebb írója, de művei által lehet most a legerősebben közölni valamit az emberek állapotáról.

Megfogalmazása szerint Csáth Géza folyamatosan, szemérmetlenül vallott önmagáról, arról, mennyire kisember és mekkora zseni egyszerre.

„Egy ember, aki kendőzetlenül ír saját magáról, ugyanez ma a blogok világa” – közölte a rendező.

Az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című alkotás kapta a legtöbb játékfilmes díjat az idei, 38. Magyar Filmszemlén; négy elismerésben részesült. Elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, a külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján odaítélt Gene Moskowitz-díjat, a legjobb operatőrnek járó elismerést és az Arany mikrofon-díjat a legjobb hangmérnöki munkáért.

A filmet Szász János 10 évnyi külföldi munka után készítette Magyarországon. A női főszerepet a norvég Kristi Stuboe alakítja, a nézők láthatják a képkockákon Ulrich Thomsent és László Zsoltot is.

A történet 1913-ban játszódik Magyarországon, és egy válságot átélő író-orvosról szól. Egy nap a férfira új beteget bíznak, aki saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. Az orvos, aki hónapok óta egy sort sem képes papírra vetni, féltékeny lesz a nőre. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan átalakul; egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik. Az orvos az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a gonosszal, és visszaszerezni képességét az írásra.

Az elmebeteg nő naplója – Az elmebetegségek psychikus mechanizmusa című munka a magyar orvosi szakirodalom egyik alapműveként jelent meg 1912-ben. Csáth Géza Ópium című novelláját a Nyugat című folyóirat publikálta 1909-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?