Egy életmű erényei és titkai

Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő sokrétű és sokszínű költészetével foglalkozik Fónod Zoltán terjedelmes tanulmányában, melynek második részét a folyóirat novemberi száma közli. Az ún. Mittel-korszak utáni, napjainkig tartó, fordulatokban gazdag időszakot tekinti át a szerző.

Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő sokrétű és sokszínű költészetével foglalkozik Fónod Zoltán terjedelmes tanulmányában, melynek második részét a folyóirat novemberi száma közli. Az ún. Mittel-korszak utáni, napjainkig tartó, fordulatokban gazdag időszakot tekinti át a szerző. Megítélése szerint költészete „életének eseményeivel, személyes életideje tapasztalataival, gondjaival kapcsolódik … a világidőhöz”. Egyes köteteiben „zavarba ejtően magabiztos, nagy műveltséganyagot” moz?gat meg a költő. Elismeréssel szól a tanulmányíró a Faustus Prágában (2005) című kötetről, mint szuverén drámai kísérletről, nem hallgatja el azonban azt sem, megítélése szerint elmulasztott lehetőség, hogy a dráma nem vált „monstre-drámává”, a magyarság sorskérdéseivel foglalkozó alkotássá. „A »divat« látens kísértéseit s az adekvát válaszok hiányát látva” az értelmező, értékelő, tárgyilagos kritika, a „kísérletek, mo?dellek, minták garmadája után” a legfontosabbnak azt tartja, hogy a költő – „érvényes és megkerülhetetlen költészete” érdekében – a „sok hajós” és „sok oszlopú” katedrális boltozatát megalkossa. Ez az igény azonban (a szerző szerint) irányváltás nélkül elképzelhetetlen.

A Magyar líra és epika a 20. században című sorozat legújabb tanulmányában Grendel Lajos a korszak regényíróival, Tamási Áron, Remenyik Zsigmond, Hevesi András, Lengyel József munkásságával foglalkozik. A cseh demokrácia történelmi arculatai című tanulmányban (E. Fehér Pál írása) reflektorfényben láthatjuk a cseh demokrácia egyes alakjait, köztük elsősorban Masaryk és Beneš törekvéseit, világpolitikai kapcsolatait.

A könyvkritikát Görömbei András és Szalay Zoltán írásai képviselik. Gál Sándor közelmúltban megjelent válogatott verseivel (Kihalt évszakok) Görömbei András foglalkozik, Balázs F. Attila (Casanova átváltozásai című) kötetét pedig Szalay Zoltán mutatja be. Fried István tanulmányát Caliban, a polgári író címmel közli a lap.

A szépirodalmat Z. Németh István, Kopasz Katalin és Zirig Árpád versei, valamint Béres Csilla novellája képviseli. Eltemettük halottainkat címmel azokat a búcsúbeszédeket közli a folyóirat, melyek Dénes György és Turczel Lajos ravatala mellett hangoztak el. Dénes Györgytől Duba Gyula búcsúzott az írótársak nevében, Turczel Lajostól pedig Dobos László és Görömbei András vett búcsút. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?