Egy elbaltázott lehetőség

<p>Eddig két alkalommal választottam könyvet borító alapján. Mindkettőt keserű szájízzel és „többet vártam” sóhaj kíséretében fejeztem be.</p>

Robert Yugovich Olja című regényével az a legnagyobb gondom, hogy nem az, aminek eladja magát. Az alapján, ami az ajánlóban olvasható, hogy: „A szexipar igazi arca” és „volt maffiózó megrendítő beszámolója a nemzetközi lánykereskedelem hétköznapjairól”, izgalmas tényregényre számítottam. Ezt az elképzelésemet a fülszövegben meg is erősítik azzal, hogy közlik, a címszereplő létező személy.

Olvasás közben azonban egyre erősödött bennem az érzés, hogy átvertek. Először is, ha tényregény, akkor miért csak Olja szemszögéből láthatjuk az eseményeket? De legfőképpen magával a történettel volt gondom. Túlságosan is mesébe illő az egész egy tényregényhez képest. Olja egy kis moldovai bányászfaluban tengeti sivár mindennapjait, amikor felbukkan a „jóságos” pap, és eladja a kislányt prostituáltnak. Olja gyönyörű, így nem csoda, hogy néhány év múlva már Dubajban találjuk egy-egy milliomos üzletemberrel, vagy jó nevű orvossal. Naivitása azonban időről időre bajba sodorja. Míg végül a börtönviselt herceg megérkezik, és kiemeli őt a mocsokból.

A könyv pont olyan, mint a benne szereplő lányok: kívülről szép és hívogató, ám a belseje üres. Bár a szerző, Robert Yugovich nagyon sokat tud a leánykereskedelemről és a prostitúcióról – a rotterdami szerb maffia alvezére volt mielőtt tartózkodási helyeként kénytelen volt „egy magyar büntetés-végrehajtó intézetet” megjelölni. Viszont az érdekes tényekről sikerült elterelnie a figyelmet a nehézkes és szájbarágós szöveggel. Ez a mű legnagyobb hibája. Mintha az olvasója intelligenciáját a bányászbéka segge alatt keresné az író. „Ahogy beléptek a hotelbe, a kristálycsillárok látványa nyűgözte le őt, olyannyira, hogy ha a producer nem kapja el, elbotlik, mert miközben a szemét a plafonra szegezte, nem nézhetett a lába elé.” Ilyen és az ehhez hasonló szájbarágások hemzsegnek a könyvben.

A másik nagy probléma, hogy az összes szereplőnek ugyanolyan a stílusa. Nincs különbség egy milliomos üzletember és a sarkon dolgozó lány beszédemódja között. Yugovich jelenleg egy magyarországi börtönben tölti kilencévnyi büntetését. Közben pedig tanúvédelmi program részese, mert segített leleplezni egy szerb maffiacsoportot. Ezek fényében látszik igazán, hogy milyen kemény tényregényt lehetett volna készíteni „a szexipar igazi arcából”, ha a szerző és a mű szerkesztője több időt fordít a nyelvezetre, stílusra és magára a cselekményre is.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?