Egy albumnyi kiadatlan Lou Reed-dal

fff
Pittsburgh, |

 A 2013-ban elhunyt Lou Reed hatása a huszadik század rockzenéjére talán csak Bob Dylanéhoz mérhető. A Velvet Undergound tagjaként és szólóban is sokakat inspirált a punk, a glam, a noise rock és más indie irányzatok művelői közül. A napokban 12 kiadatlan dalát találták meg egy kazettán az Andy Warhol Múzeum archívumában. 

Az akusztikus gitárkísérettel feljátszott számokat Lou Reed 1975-ben rögzítette, vélhetően saját lakásában, egy egyszerű mikrofonnal, mivel itt-ott utcazaj is beszűrődik. A kazettát mentorának és barátjának, a képzőművész Andy Warholnak ajándékozta, másik oldalára saját koncertfelvételeiből állított össze egy válogatást. 
Az eddig ismeretlen dalok témája a képzőművész The Philosophy of Andy Warhol című könyvén alapul. A kazettára Judith Peraino, a Cornell Egyetem zenetudományi tanszékének professzora bukkant rá az archívumban. Elmondása szerint először fel sem ismerte a rockzenész hangját, csak később döbbent rá, ki énekli a tizenkét számot, amelyekből akár egy album is kitelne. 
A magnókazetta mintegy 3500 másik hangfelvétellel együtt került a múzeum tulajdonába Andy Warhol személyes zenei gyűjteményéből. Judith Peraino, aki könyvet ír Warholról, és az anyaggyűjtés során bukkant a kazettára, karrierje csúcsának tartja ezt a felfedezést. Külön hangsúlyozta az „ajándék” egyediségét és a magnókazetták elterjedésének hatását az emberek közti kommunikációra. 
„Egy válogatáskazettával sokféle érzést közvetíteni lehet, és az emberek hamar rájöttek, milyen remek ajándék bármilyen alkalomra egy saját kezűleg összeállított, személyre szabott magnókazetta. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején, a hordozható magnók elterjedésével sokan saját dalaikat is így terjesztették. A válogatáskazettákon szereplő számok pedig új jelentést kaptak, személyes üzenetekké váltak, ha például a szerelmüknek, szüleiknek, kedves ismerősüknek küldték el őket”– mondta a zenetörténész, aki egy húsz másodperces részletet is megmutatott az egyik újonnan felfedezett Lou Reed dalból a vele készült videóban. 
Arról nem esett szó a beszélgetésben, hogy mi lesz az értékes felvételek sorsa, mikor és milyen formában hallhatja őket a nagyközönség. Lou Reed hagyatékát özvegye, Laurie Anderson, illetve egy ügynökség gondozza, ők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?