Egészséges táplálék az egészséges szívért

Eészséges táplálkozás az egészséges szívért címmel indult program a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas élelmiszerek megjelölésére. Szervezői ez úton is szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatni a lényegről.

Eészséges táplálkozás az egészséges szívért címmel indult program a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas élelmiszerek megjelölésére. Szervezői ez úton is szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatni a lényegről.

A szív- és érrendszeri betegségek az elhalálozások leggyakoribb okozói a fejlett országokban, az össz-szám 50-60 százalékát (Szlovákiában kb. 54-55 százalék) jelentik. Ezért is nagyon fontos a helyes és hatékony megelőzés. Az Egészséges táplálkozás az egészséges szívért program Kanadából indult, s ma már több országban eredményesen működik. Az ide sorolt élelmiszereket Táplálék a szívért megjelöléssel látják el, ez a logó segít a vásárlónak megtalálni az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszert. A programot az Egészséges táplálkozás szlovákiai útmutatója is támogatja. Az említett megjelöléssel ellátott élelmiszereknek eleget kell tenniük az egészségügyi minisztérium által megszabott kritériumoknak. Az élelmiszergyártók önkéntes alapon vehetnek részt a programban. Szükség van ehhez egy írásos bejelentkezésre, ami után szakemberek elvégzik a termék minőség-ellenőrzését, s ha minden feltételnek megfelel, engedélyezik a logó használatát. Az engedélyeket az egészségügyi minisztérium és az állami közegészségügyi intézet ítéli oda. Ám ezzel nem ér véget az együttműködés, hisz az engedély megadását követően is végeznek véletlenszerű ellenőrzéseket a gyártónál, hogy megbizonyosodjanak, a termék továbbra is megfelel a program előírásainak. Szlovákiában ez ideig 17 gyártó 27 termékének ítélték oda e kitüntető jelzést, s hozzájuk folyamatosan újabbak csatlakoznak. Bővebb információ a programot működtető nyitrai Agrokonzulta Kft.-ben, vagy az állami közegészségügyi intézet egyes városokban működő tanácsadó irodáiban szerezhető.

Táplálkozási tízparancsolat hároméves kortól

Az Egészséges táplálkozás az egészséges szívért program keretében kidolgozva:

1. Együnk 5-ször naponta: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Ne feledkezzünk meg a táplálék változatosságáról.

2. Reggelire fogyasszuk el a napi kalóriadag legalább egynegyedét. Napközben nem leszünk annyira éhesek, mint reggeli nélkül. Hasonló okból ne halogassuk az ebéd és a vacsora idejét olyan ürüggyel, hogy előbb a munka, aztán majd eszem. Éhes ember többet eszik, és több élelmiszert is vásárol, mint a jóllakott. Ezért fontos a tízórai és az uzsonna, ami ideális alkalom a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra.

3. Naponta többször együnk gabonaalapú élelmiszert. Részesítsük előnyben a barna kenyeret, a teljes kiőrlésű lisztből sütött péksüteményeket, a zabpelyhet és a tojássárgája nélkül készült tésztaféléknek. A rizs ugyancsak megfelel, persze, kis mennyiségben.

4. Naponta kb. 0,5 kilogramm gyümölcsöt és zöldséget fogyaszszunk, lehetőleg nyersen.

5. Naponta fogyasszunk tejtermékeket, elsősorban zsírszegény készítményeket. Korlátozzuk a telített zsírsavakban gazdag növényi olajok és a vaj fogyasztását.

6. A húsételek közül a halat és a baromfit részesítsük előnyben. Korlátozzuk a kolbász, a szalámi, a virsli és a húskonzerv fogyasztását. A húsételekben található fehérjéket pótoljuk növényi fehérjével (szója, szójakészítmények, bab, borsó, lencse).

7. Fokozatosan csökkentsük táplálékunk sótartalmát, kerüljük a magas sótartalmú ételeket és italokat. A sós ízt pótoljuk természetes növényi fűszerekkel.

8. Hőkezelés esetében részesítsük előnyben a főzést, a párolást, a grillezést, az alufóliában vagy a teflonsütőben való sütést olaj hozzáadása nélkül. A kirántás, frittelés és az olajban sütés kerülendő.

9. Az italok közül legmegfelelőbb a víz, a tea vagy az alacsony nátriumtartalmú (literenként legfeljebb 400 mg) ásványvíz és a gyümölcslevek.

10. Ezeket a szabályokat nem kell feltétlenül mindig és mindenütt betartani, elvégre az étkezés örömszerzés is. Az elvek betartásának a mértéke a fontos, s ennek jóval meg kellene haladnia a mulasztások mértékét. Táplálkozásunkba szépen fokozatosan vezessük be a változtatásokat, hisz a táplálkozási szokások az egyes családokban nemzedékeken át formálódtak, ezért radikálisan nem tudjuk őket megváltoztatni.

A szerző a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem negyedéves hallgatója

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?