Egészséges életmód

Hazánkban a halálokok közül az emésztőszervi daganatos megbetegedések a második helyen állnak a szív és érrendszeri betegségek után, bár az étkezésnek az utóbbival is sok az összefüggése. Általában ugyanis mértéktelenül sokat eszünk.

Hazánkban a halálokok közül az emésztőszervi daganatos megbetegedések a második helyen állnak a szív és érrendszeri betegségek után, bár az étkezésnek az utóbbival is sok az összefüggése. Általában ugyanis mértéktelenül sokat eszünk. Az emésztés elvonja a vért más szervektől, időlegesen óriásira növeli a vér zsírtartalmát, és növeli a szív munkáját, csökkenti az agy és az izmok vérellátását. A táplálkozási szakértők ajánlják: együnk inkább többször és keveset.

Nem mindegy, miképp állítjuk öszsze étrendünket – magyarázza dr. Katarína Babinská, a hazai Flóorarendelők munkatársa, aki felméréseket végzett az étkezési szokások változásáról. – Az 1989-es statisztikák szerint táplálékunkban az állati eredetű zsírok domináltak, jelenleg részarányuk csupán 55 százalékos. Jelentősen csökkent a vajfogyasztás, míg az 1980–1989-es években lakosonként évi 6-7 kilót használtunk fel, az utóbbi években már csak 2,3 kilogrammot. Örvendetes, hogy jelentősen emelkedett a növényi olajak iránti kereslet, 1989-ben 10,9 kg volt az átlagfogyasztás a mai 15,5 kilóval szemben.

Az életstílus módosulása összefügg a táplálkozási szokások változásával. Az emberek igénylik az újabb információkat, az egészséges élelmiszerek egyre keresettebbek. – Az Állami Egészségügyi Intézetekkel karöltve rendszeresen tájékoztatjuk a lakosságot, részt veszünk olyan akciók szervezésében, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos érdeklődés felkeltéséhez. A Flora-busz sikere 1997-ben felülmúlta várakozásunkat, hiszen 35 városban hét hét alatt 2000 érdeklődő mérette meg vérnyomását, vérzsírszintjét. Az eredményeket összesítettük, s elkészítettük a koleszterintérképet, amely megmutatta: melyik országrészben magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási aránya, s hogy milyenek a táplálkozási szokások egyes régiókban. Két évvel később a Floralight-busz további vizsgálatokkal bővítette a méréseket: megállapította a testszövetek zsír- és víztartalmát. Nem újdonság, amit mondok: nagyon sokan szenvednek túlsúly miatt. A múlt év végéig kb. 20 ezer embert vizsgáltunk meg, és akinél veszélyes elváltozásokat észleltünk, szakorvosi rendelőbe utaltuk – összegzi a tevékenységet dr. Alžbeta Béderová, a Flora-vonal koordinátora. Mivel a kezdeményezés eredetileg fizetett telefonvonalként működött, főleg a fővárosiak érdeklődtek a korszerű táplálkozás iránt. És bár a www.florastranky.sk honlapnak nagy a látogatottsága, a közvetlen beszélgetésnek jóval nagyobb a hatásfoka. – Május elsejétől ingyenes telefonszámot (0800 152 135) tárcsázhatnak mindazok, akik ügyelni kívánnak egészségükre, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Naponta 9-től 17 óráig orvos, valamint szakképzett diétásnővérek nyújtanak szakmai tanácsadást, sőt egyénre szabott étrend kidolgozásában is segítséget nyújtanak. A fogadóórákon kívül üzenetrögzítőt működtetünk, s aki meghagyja telefonszámát, másnap biztosan visszahívjuk – tájékoztat a doktornő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?