Dokufilm kapta a fődíjat Velencében

dddd
Velence |

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 79 éves történetében másodszor fordult elő, hogy dokumentumfilmnek ítéljék oda a fődíjat. Luca Guadagnino és Alice Diop is Ezüst Oroszlán-díjjal térhetett haza, a bebörtönzött iráni Dzsafar Panahi pedig különdíjat kapott.

Az idei filmszemlére egyetlen dokumentumfilmként meghívott All the Beauty and the Bloodshed (Minden szépség és a vérontás), Laura Poitras alkotása egy fotográfus küzdelmét mutatja be az Egyesült Államokban pusztító opioid válságért felelősnek tartott gyógyszergyár tulajdonosai ellen.

A legjobb rendezésért odaítélt Ezüst Oroszlánt az olasz Luca Guadagnino vehette át Bones and All (Csontok és egyebek) című filmjéért, amelyet Timothee Chalamet és Taylor Russell főszereplésével forgatott. Taylor Russell a gálán a legjobb fiatal színésznő díját is elnyerte. Az eddig dokumentumfilmesként ismert francia Alice Diop a zsűri nagydíját és a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést is megkapta Saint Omer című filmdrámájáért.

Felállva tapsolta meg a közönség Dzsafar Panahit, akit az Oscar-díjas Julianne Moore vezette zsűri különdíjjal jutalmazott No Bears című filmjéért. A hazájában évek óta folyamatos fenyegetettségben élő iráni rendező jelenleg az Iszlám Köztársaság elleni propagandáért kiszabott börtönbüntetését tölti.

A legjobb színész díjával Colin Farrellt jutalmazták a The Banshees of Inisherin című filmben nyújtott alakításáért. A jelenleg Los Angelesben forgató Farrell helyett a díjat Martin McDonagh rendező vette át, aki a film forgatókönyvéért maga is díjban részesült. Cate Blanchett a legjobb színésznő díját nyerte el a Tár című film címszereplője, egy neves karmester megformálásáért.

Cseh–magyar–olasz–szlovák koprodukcióban, Kerekes Vicával az egyik főszerepben készül Grosan Cristina filmje, a Hétköznapi kudarcok, amelyért az aradi születésű, román állampolgárságú, magyar származású rendezőnő megkapta a 40 év alatti alkotóknak szánt Authors Under 40 díjat. Ezzel a főversenyen kívüli, összes többi szekcióban benevezett film rendezői közül szerezte meg az elsőséget. A Hétköznapi kudarcok egy nagyvárosban játszódik, ahol furcsa robbanások sorozata szakítja meg három nő egy átlagos napját. Az azonosítatlan jelenségek teljesen átveszik az irányítást a város fölött. A film október 27-től látható a magyarországi mozikban, előtte a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként vetítik le szeptember 17-én. 

ddd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?